Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
ΠΟΥ για ανοσία της αγέλης: Δεν είναι επιλογή να αφήσουμε τον κορονοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα

ΠΟΥ για ανοσία της αγέλης: Δεν είναι επιλογή να αφήσουμε τον κορονοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει πως δεν είναι επιλογή να αφήσουν οι χώρες τον κορονοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινωνία, προκειμένου ο πληθυσμός να πετύχει την ανοσία της αγέλης.

«Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας, η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

«Το να αφήσεις να κυκλοφορεί ελεύθερα ένας επικίνδυνος ιός, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, είναι απλά αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, από τη στιγμή που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες είναι επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τον ιό. Οι έρευνες για τον οροεπιπολασμό καταδεικνύουν πως στην πλειονότητα των χωρών, λιγότερο του 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί», εξήγησε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με την ανοσία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την Covid-19, τονίζοντας πως ορισμένοι άνθρωποι προσβλήθηκαν εκ νέου.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση τις πρώτες εβδομάδες, όμως δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η απόκριση είναι ισχυρή ή διαρκής, ούτε εάν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημείωσε.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι η ιδέα της συλλογικής ανοσίας χρησιμοποιείται στις εκστρατείες εμβολιασμού και υπενθύμισε ότι για την ευλογιά χρειάζεται το 95% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ώστε το 5% να μείνει προστατευμένο. Για την πολιομυελίτιδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 80%.

Περισσότερες από 180 χώρες, μεταξύ τους η Κίνα, εντάσσονται στον μηχανισμό COVAX

Περισσότερες από 180 χώρες δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χρηματοδοτήσει εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να διανεμηθούν δίκαια σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες.

Οι χώρες αυτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού δρ Σούμια Σουαμινάθαν.

Τα στοιχεία αυτά, που ανέφερε η δρ Σούμια Σουαμινάθαν, καταγράφουν αύξηση από τις 170 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi).

Η συμμαχία αυτή συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση του μηχανισμού COVAX που προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια.


Πηγή