Ως ακράτεια ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
Μπορεί να εκδηλώνεται και κατά τη διάρκεια κινήσεων ή φυσιολογικών αντιδράσεων του οργανισμού όπως είναι ο βήχας και η απότομη έλξη βάρους.
Οι περισσότερες γυναίκες συνδέουν την ακράτεια με το γήρας, οι αιτίες όμως σχετίζονται με την καθημερινότητα της γυναίκας, αλλά και τις εμπειρίες της, π.χ. οι τοκετοί.
Στην πραγματικότητα η ακράτεια ούρων αφορά γυναίκες όλων των ηλικιών, ενώ στην Ελλάδα 3 στις 10 γυναίκες πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας.
Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε τη σημασία των ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων τόσο μετά, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ασκήσεις Kegel αποδεικνύονται ιδιαίτερα επωφελείς για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ακράτειας ούρων στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την κύηση και τη λοχεία.
Η ακράτεια ούρων επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεχίζεται κατά την επιλόχειο περίοδο. Σύμφωνα με τη Susan Yount από το Αμερικανικό Δίκτυο Διαταραχών Πυελικού Εδάφους, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη πληροφόρησης των γυναικών αναφορικά με τα οφέλη των ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 368 γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν πάνω από ένα τοκετούς.
Τα ευρήματα έδειξαν τα εξής:
– Μία στις πέντε γυναίκες ανέφερε προϋπάρχουσα της εγκυμοσύνης ακράτεια ούρων
– Τα 2/3 των γυναικών εμφάνισαν ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
– Στο 20% των γυναικών η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό εμφανίστηκε στους τρεις ( 45,2%) και έξι (44,1%) μήνες λοχείας
– Μόνο το 25% των παραπάνω γυναικών αναζήτησαν θεραπεία.
Οι γυναίκες ενημερώθηκαν για τις ασκήσεις Kegel από έντυπο υλικό ή τον πάροχο φροντίδας, ενώ οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγαλύτερη συνέπεια κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό και μικρότερη μετά τους έξι μήνες. Η πλειοψηφία των γυναικών έκαναν 27 ασκήσεις Kegel την ημέρα.
Οι γυναίκες με ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αλλά όχι πριν) είχαν περισσότερες πιθανότητες να τηρήσουν ένα πρόγραμμα ασκήσεων Kegel. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασκήσεις συνέβαλαν στη μείωση της ακράτειας κατά 17% στους 3 μήνες μετά τον τοκετό.
«Ο κίνδυνος ακράτειας ούρων αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι ασκήσεις Kegel είναι μια απλή μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος» σχολίασε η Susan G. Kornstein, Διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Υγεία της Γυναίκας της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, επισημαίνοντας την ανάγκη οι πάροχοι φροντίδας να ενημερώνουν σωστά τις γυναίκες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Women’s Health.
Διαβάστε επίσης:
Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης: Με ποιες αλλαγές θα την αντιμετωπίσετε
Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Γυναικεία ακράτεια: Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να δείτε βελτίωση
Πηγή