Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Οι γνωστοί άγνωστοι υπερμεταδότες της πανδημίας του κορονοϊού

Ας υποθέσουμε ότι ένα πρωινό, 100 άτομα που είναι θετικοί στον κορονοϊό φθάνουν σε μια χώρα του πλανήτη που δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα του νέου στελέχους της γρίπης, για παράδειγμα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Κιριμπάτι της Ωκεανίας, στη Δημοκρατία του Ναουρού του νότιου Ειρηνικού ή στο βασίλειο των Τόνγκα που απαρτίζεται από περίπου 170 νησιά διασκορπισμένα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι κάθε κάθε μολυσμένο άτομο από τον Covid-19 μεταδίδει παγκοσμίως το νόσημα κατά μέσο όρο περίπου σε 3,5 άτομα, θα πρέπει αυτοί οι 100 να μολύνουν άλλους 350 που κι αυτοί οι 350 με τη σειρά τους θα μολύνουν άλλους 1.225 και πάει λέγοντας, σωστά; Λάθος! Η ταχύτητα μετάδοσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη και μάλιστα από τον πρώτο κιόλας κρίκο της αλυσίδας, από τους 100 θετικούς στον ιό που εισήλθαν στην παρθένα από την ασθένεια χώρα.

Ο κανόνας 20/80

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα έχει διαπιστώσει ότι στην μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών δυστυχώς δεν είναι όλοι ίσοι και ισχύει ο επονομαζόμενος κανόνας του 20/80. Περίπου το 20% των φορέων δηλαδή, μεταδίδει τις λοιμώξεις σε πολύ περισσότερους από τον μέσο όρο. Αυτοί οι… υπερμεταδότες έχουν εντοπιστεί και στον κορονοϊό και δεν είναι αριθμητικά αμελητέοι, μιλάμε για σχεδόν έναν στους 5 φορείς.

Πολλοί οι παράγοντες

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί από τους μελετητές. Το πιθανότερο είναι πως οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. Μπορεί για παράδειγμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μην καταστέλλει εύκολα τον κορονοϊό Sars-Cov2 (παρά το γεγονός ότι το ίδιο το άτομο δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα και νιώθει καλά) ή να υπάρχει αυξημένη δόση του ιού στον οργανισμό ή συνδυασμός αυτών των δύο ή κάτι διαφορετικό. Ένα πάντως είναι σίγουρο. Ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος είναι υπερμεταδότης του νέου στελέχους της γρίπης και ποιος όχι. Ούτε ο ίδιος φυσικά το γνωρίζει.

Το μοιραίο συνέδριο

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που έχει αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ενός 50χρονου Άγγλου που μολύνθηκε από τον κορονοϊό τον πρώτο καιρό που άρχισε να γίνεται γνωστή η ασθένεια, όταν μετέβη στη Σιγκαπούρη προκειμένου να παραστεί σε προγραμματισμένο επαγγελματικό συνέδριο. Εν συνεχεία, χωρίς να γνωρίζει ότι φέρει ήδη τον ιό, μετέβη στο γαλλικό αλπικό θέρετρο Λε Κονταμίν Μονζουά (δίπλα στα σύνορα με την Ιταλία) προκειμένου να κάνει σκι. Επιστρέφοντας αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα και κάνοντας το τεστ στην περιοχή του Μπράιτον βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό. Αμέσως μπαίνει σε καραντίνα, αλλά το κακό έχει γίνει.

Ιχνηλατώντας τις επαφές του διαπιστώνεται ότι είχε μολύνει τουλάχιστον άλλα 5 άτομα στο γαλλικό σαλέ, συμπεριλαμβανομένου και ενός αγοριού ηλικίας 9 ετών. Παράλληλα με κορονοϊό βρέθηκαν και πρόσωπα που είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Σιγκαπούρης και είχαν συναναστροφές μαζί του, ενώ υπό εξέταση ήταν και τα άτομα που καθόντουσαν στις γύρω απ’ αυτόν θέσεις του αεροπλάνου. Ένας και μόνο φορέας, είχε μολύνει άθελά του πολλούς περισσότερους από τον μέσο όρο.

Γυναίκα με τύφο είχε μολύνει 51 άτομα το 1900

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες μολυσματικές ασθένειες. Το μακρινό 1900 είχε εντοπιστεί μια γυναίκα με τύφο που είχε μολύνει 51 άτομα. Πολύ πιο πρόσφατα, το 1995, δύο και μόνο άνθρωποι φέρεται να μόλυναν 50 άτομα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό με τον ιό Έμπολα που προκαλεί σοβαρό αιμορραγικό πυρετό, ενώ το 1998, ένας μαθητής στη Φινλανδία με ιλαρά, μόλυνε άλλους 22 παρά το γεγονός ότι οι 8 απ’ αυτούς είχαν εμβολιαστεί.

Τέλος τη διετία 2002 – 2003 που ξέσπασε η επιδημία του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου Sars (που προήλθε από ρινολοφίδες νυχτερίδες των σπηλαίων της επαρχίας Γιουνάν της Κίνας), πάλι βρέθηκαν άτομα, στη Σιγκαπούρη αυτή τη φορά, που κόλλησαν την ασθένεια σε έως και 10 άτομα ο καθένας.

Η λύση είναι μόνο στις μάσκες αυτή τη στιγμή

Εν προκειμένω, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, για να σταματήσει όλο αυτό το κακό και να μην δρουν ανεξέλεγκτα οι υπερμεταδότες, που μπορεί δυνητικά να είμαστε ακόμα και εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει να περιοριστούν οι διά ζώσης επαφές και όλοι να φοράμε μάσκα. Δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι να κυκλοφορήσει αρχικά το εμβόλιο και ακολούθως το φάρμακο κατά της Coronavirus disease 2019, ή αλλιώς της οξείας αναπνευστικής νόμου 2019-nCoV όπως είναι γνωστός επιστημονικά ο κορονοϊός.

Και αφορά τους πάντες, είτε πρόκειται για υπερμεταδότες είτε όχι καθώς οι πρώτοι που θα πρέπει να προστατευτούν είναι όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έτσι ώστε να μην απαιτηθεί να νοσηλευτούν σε κάποια μονάδα εντατικής θεραπείας και κάποιοι απ’ αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.


Πηγή