Κάθε φορά που βάζετε το μωρό στο στήθος να προσπαθείτε η θηλή σας να βρίσκεται ολόκληρη μέσα στο στόμα του.
Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον, αν δεν πάρει και ένα μεγάλο μέρος της άλω μέσα στο στόμα του, δεν θα βυζάξει αποτελεσματικά το γάλα από το μαστό σας. Το μωρό εξάγει γάλα από το μαστό με ένα είδος κίνησης δαγκώματος και πιπιλίσματος το στόμα του κλείνει σφιχτά γύρω από το άλω, και καθώς θηλάζει, η γλώσσα του σπρώχνει τη θηλή κόντρα στον ουρανίσκο.Το γάλα ρέει τότε με ένα ρυθμικό συνδυασμό ρουφήγματος και πίεσης. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν το μωρό ασκεί πίεση στους γαλακτοφόρους πόρους πίσω από την άλω.
Δεύτερον, αν βάλετε τη θηλή καλά μέσα στο στόμα του μωρού, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να ερεθιστούν ή να σκάσουν οι θηλές σας.Το μωρό βυζαίνει δυνατά και αν έχει μόνο τη θηλή μέσα στο στόμα του, κλείνει τα ανοίγματα των γαλακτοφόρων πόρων και βγαίνει λίγο γάλα. Οι θηλές θα ερεθιστούν και η παραγωγή γάλακτος τελικά θα μειωθεί επειδή δεν τραβιέται το γάλα. Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό το μωρό να είναι εκνευρισμένο και να πεινάει.
Πώς να απομακρύνετε το μωρό από το στήθος όταν θηλάζει
Ποτέ μην τραβάτε το μωρό από το στήθος σας καθώς το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τραυματιστεί η θηλή σας. Για να το απομακρύνετε, πιέστε απλά αλλά σταθερά το πιγούνι του για να χαλαρώσει τα χείλη.
Μια άλλη λύση είναι να γλιστρήσετε το δάχτυλό σας ανάμεσα στην άλω και στο μάγουλο του μωρού και να βάλετε το μικρό σας δάχτυλο στη γωνία του στόματός του. Και με τις δύο αυτές τεχνικές θα ανοίξει το στόμα, σταματώντας να θηλάζει και θα αποσπάσει εύκολα το στήθος σας αντί να σας το τραβάει.
Τις πρώτες μέρες αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή οι θηλές είναι μάλλον μαλακές και χρειάζονται χρόνο για να σκληρύνουν.
Από το βιβλίο « Το βιβλίο της φροντίδας του μωρού» της Δρ Miriam Stoppard εκδόσεις Μίνωας.
Πηγή