Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Ακόμα και στην περίπτωση όπου ο ασθενής προσέρχεται κυρίως γιατί τον ενοχλούν αισθητικά οι κιρσοί, είναι απαραίτητος ένας πλήρης έλεγχος, καθώς σε ένα ποσοστό 10-15%, υποκρύπτεται σοβαρότερη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας. Ο έλεγχος περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη ιστορικού, ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και οπωσδήποτε υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) φλέβων κάτω άκρων. Ειδικά το τρίπλεξ φλέβων κάτω άκρων είναι απαραίτητο για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος και πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και την κατάλληλη θεραπεία Όλος ο έλεγχος είναι εντελώς ακίνδυνος και ανώδυνος αλλά και εξίσου απαραίτητος.
Ο έλεγχος και τα υπόλοιπα στάδια που ακολουθούν.
Ο έλεγχος αυτός είναι το 1ο, από τα υπόλοιπα 3 στάδια που συνδέονται μεταξύ τους.
Στο επόμενο 2ο στάδιο ακολουθεί ο σχεδιασμός, ένα δηλαδή ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης και παρακολούθησης.
3ο στάδιο: βάσει του παραπάνω πλάνου θα ακολουθηθεί η πιο σωστή και άρτια επέμβαση, αυτή που ταιριάζει ακριβώς στον ασθενή ,τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο και μάλιστα κατά προτίμηση με τις σύγχρονες, ατραυματικές ενδοφλεβικές μεθόδους.
4ο στάδιο: τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό στάδιο ,είναι η παρακολούθηση,
η οποία καλό είναι να γίνεται σε αραιά αλλά προγραμματισμένα ,χρονικά διαστήματα.
Για όλα αυτά ,είναι καθοριστικής σημασίας η επιλογή του γιατρού σας
Αυτό όπως ενδεχομένως θα διαπιστώσετε ,θα αποδειχθεί στην πορεία. Γιατί με τη σωστή διάγνωση , το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη μελέτη, μπορεί να γίνει ακόμα και ένας συνδυασμός τεχνικών και μεθόδων, αρκεί… κάποιος να τις γνωρίζει όλες και να μπορεί να σας προτείνει τις πιο ενδεδειγμένες για την περίπτωσή σας. Την αντιμετώπιση που ταιριάζει σε εσάς και αποκλειστικά σε εσάς. Και εδώ σοβαρεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα αφού απαιτείται απόλυτη εξειδίκευση και βαθιά γνώση από τον αγγειοχειρουργό σας.
Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων
VeinCenter.gr
Πηγή