Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Καρκίνος: Οι ορμόνες που ευνοούν την υποτροπή του

Οι ασθενείς που ζουν χωρίς υποτροπή ή μετάσταση του καρκίνου επί 5 χρόνια έπειτα από την αρχική διάγνωση και θεραπεία, έχουν πολλές πιθανότητες να ξεπεράσουν τη νόσο.

Και όσο περισσότερα χρόνια περνούν, τόσο πιο πιθανό είναι να μην υποτροπιάσουν. Η πενταετής επιβίωση για τον καρκίνο διαφέρει αναλόγως της εντόπισης της νόσου.

Νέα επιστημονική μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει γιατί ο καρκίνος επιστρέφει μετά από μεγάλο διάστημα από τη φαινομενική του ίαση με χημειοθεραπεία ή εγχείρηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες του στρες και τα ουδετερόφιλα μπορεί ενδεχομένως να ξυπνήσουν καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται εν υπνώσει και να προκαλέσουν εκ νέου ανάπτυξη των όγκων ακόμη και μετά την αγωγή.

Επίσης, η στόχευση ορμονών του στρες με βήτα-αποκλειστές, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της επανεμφάνισης των όγκων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Δρ. Dmitry Gabrilovich δήλωσε ότι η επανεμφάνιση όγκων μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνεται από το στρες. Με δεδομένο ότι το άγχος που συνδέεται με τον καρκίνο είναι σύνηθες, τα πιο αποτελεσματικά βήματα είναι η μείωση του στρες.

Ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υπάρχει στρες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Ο ακριβής ρόλος τους στον καρκίνο όμως, παραμένει άγνωστος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντικούς και 80 ανθρώπους με καρκίνο στον πνεύμονα. Αφού εξέθεσαν τους ποντικούς σε στρεσογόνες καταστάσεις, τα επίπεδα ορμονών του στρες αυξήθηκαν οδηγώντας τα ουδετερόφιλα να απελευθερώσουν πρωτεΐνες και λιπαρά μόρια, που με τη σειρά τους οδήγησαν τα κύτταρα του όγκου στο να ξυπνήσουν και πάλι.

Ωστόσο, κύτταρα όγκου παρέμειναν εν υπνώσει σε ποντικούς με στρες που έλαβαν ένα πειραματικό βήτα-αποκλειστή.

Επιπλέον, σε δείγματα αίματος 80 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου, όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών ήταν πιο πιθανό να υποστούν επανεμφάνιση του όγκου 33 μήνες μετά την εγχείρηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο πάγκρεας: Η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Κορονοϊός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου για τους καρκινοπαθείς

Καρκίνος: 7 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

 


Πηγή