Βαθύτερες πληγές στην οικονομία ανοίγει η παράταση του lockdown το Δεκέμβριο με τα νοικοκυριά και την αγορά να βρίσκονται σε οικονομική στενότητα ενώ την ίδια ώρα ανεβαίνει ο λογαριασμός του προϋπολογισμού για τα μέτρα στήριξης.
Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να μην αλλάζει την πρόβλεψη για ύφεση 10,5% φέτος και πρωτογενές έλλειμμα 7,2% παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του αλλά το δεύτερο κύμα της οικονομικής καραντίνας και οι εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι καθοριστικές.
Με τα νέα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου για διάσωση μεγάλου μέρους του χριστουγεννιάτικου τζίρου των 3,5 δις. ευρώ χάνεται, πράγμα που προκαλεί πλήγματα στα κρατικά ταμεία λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων από τη πτώση του τζίρου και την επέκταση των ρυθμίσεων για αναστολές πληρωμών και αποζημιώσεις αλλά και των πρόσθετών δαπανών για τα ειδικά επιδόματα.
Το αυξημένο κόστος για τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη και για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα, μέγεθος για το οποίο το οικονομικό επιτελείο έχει εκτιμήσει μέσω του νέου προϋπολογισμού ότι σε όρους ενισχυμένης εποπτείας θα διαμορφωθεί φέτος στα 11,760 δισ. ευρώ ή στο 7,22% του ΑΕΠ, για να μειωθεί σχεδόν στο μισό (6,670 δισ. ευρώ ή 3,9% του ΑΕΠ) το επόμενο έτος.
Οι δημοσιονομικές πιέσεις σε συνδυασμό με το ομιχλώδες τοπίο για την διάρκεια και την ένταση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας υποχρεώνει την κυβέρνηση να κινηθεί σε συντηρητική γραμμή και να μεταθέσει για το νέο έτος πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να κάνει μέσα στις γιορτές και οι οποίες θα ενίσχυαν τη ρευστότητα και τα εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενεργοποίηση της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5» και η καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 200.000 συνταξιούχους λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης μετατίθενται χρονικά. Σημαντική ανάσα στο προϋπολογισμό θα δώσει η ευρωπαϊκή δόση των 737 εκ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα ενώ για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής δύναμης του δημοσίου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το σενάριο μιας νέας εξόδου στις διεθνείς αγορές.
Πάντως το κλειδί βρίσκεται στο βαθμό «αντίδρασης» της οικονομίας τους επόμενους μήνες με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν ασθενική ανάκαμψη 2,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο της καθολικής καραντίνας την ώρα που στην Ευρωζώνη το «ριμπάουντ» κινήθηκε στο 16%. Οι εξελίξεις αυτές προοιωνίζονται βραδεία επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021 και ακύρωση του σεναρίου για ανάκαμψη τύπου V.
Πηγή