Οι χώρες της Δύσης, με πρωτοπόρα την Αμερική, είναι συνηθισμένες σε εικόνες με αμέτρητους άνδρες και γυναίκες να αθλούνται, σχεδόν, καθημερινά σε γυμναστήρια δημοφιλών αλυσίδων ή να απολαμβάνουν πιο προσωπική άθληση μέσω του personal training.
Οι πιο επιτυχημένοι influencers μέσω των social media μοιράζονται με το κοινό τους βιντεάκια προπονήσεων, ενώ με τα lockdowns σε διάφορες χώρες έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν ρίξει στη γυμναστική από το σπίτι.
Σε αντίθεση με όλο αυτό το «φαινόμενο», υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που είναι ηγέτης στη μακροζωία, σημειώνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας -το μικρότερο ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες χώρες με ποσοστό μόλις 4,3%- και χωρίς οι κάτοικοί της να έχουν εντρυφήσει ιδιαιτέρως στην κουλτούρα των γυμναστηρίων. Για την Ιαπωνία ο λόγος, όπου η εκγύμναση δεν συμπεριλαμβάνεται στη φιλοσοφία των κατοίκων της, με τους περισσότερους να μην διαθέτουν καν συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο.
Σε πρόσφατη έρευνα, λοιπόν, του Rakuten Insight ανάμεσα σε 1.000 Ιάπωνες ηλικίας 20 έως 60 ετών, παρατηρήθηκε ότι περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ασκούνταν το πολύ μία φορά το μήνα έως και καθόλου. Εξηγώντας πως είτε δεν διαθέτουν τον αντίστοιχο χρόνο είτε ότι απλούστατα δεν τους αρέσει να ασκούνται και τόσο πολύ. Είναι γεγονός πάντως ότι στον γενικότερο τρόπο ζωής των Ιαπώνων κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει και τόσο πολύ.
Πώς γίνεται, ωστόσο, να διατηρούνται σε τόσο καλή φόρμα χωρίς να γυμνάζονται; Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι σημαίνει άσκηση για τους Ιάπωνες, θα δείτε ότι η γυμναστική μπορεί να ισοδυναμεί με άσκηση σε διάφορες μορφές, που δεν συνεπάγεται απαραίτητα άρση βαρών ή τρέξιμο 10 χλμ. σε διάδρομο.
Αυτό που δείχνουν, λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι όχι ότι η άσκηση δεν είναι σημαντική για να παραμείνει κανείς υγιής, αλλά ότι η προσέγγισή της από τους Ιάπωνες γίνεται με άλλους τρόπους, όπως το περπάτημα για τη μετακίνησή τους, οι οποίοι στην ουσία δεν το βλέπουν ως άσκηση, αλλά ως μέρος της καθημερινότητάς τους.
Οι ενήλικες Ιάπωνες μετρούν κατά μέσο όρο 6.500 βήματα την ημέρα, με τους άνδρες ενήλικες μεταξύ 20- 50 ετών να κάνουν περίπου 8.000 βήματα ανά ημέρα και τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας 7.000.
Οι περισσότεροι Ιάπωνες ζουν σε πόλεις που περπατιούνται εύκολα, όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι βολικές, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές, με τα περισσότερα νοικοκυριά, μάλιστα, να μην διαθέτουν καθόλου αυτοκίνητο.
Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι Ιάπωνες πηγαίνουν στη δουλειά τους με τα πόδια. Το ίδιο ισχύει και όταν βγαίνουν για ψώνια ή για φαγητό. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που υιοθετείται μέρα με τη μέρα από κάθε νέα γενιά. Το περπάτημα για τους Ιάπωνες είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής, όπως η αναπνοή.
Πηγή