Για όσους λατρεύουν τα μανιτάρια ακολουθούν μερικές εκλεκτές συνταγές.
Τα μανιτάρια είναι από τις τροφές που έχουν τόσο φανατικούς οπαδούς, όσο και αμετανόητους anti- fan. Έχουν όμως ελάχιστες θερμίδες, μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και φυσικά απογειώνουν κάθε πιάτο στο οποίο προστίθενται, είτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο είτε ως υποστηρικτικό υλικό.
Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που αγαπούν τα μανιτάρια, δείτε παρακάτω έξι συνταγές που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Συνταγή Ριζότο με μανιτάρια
Υλικά συνταγής για ριζότο με μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- παρμεζάνα Grana για τρίψιμο ή φλούδες
- 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο, Arborio π.χ.
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί, ποιοτικό
- 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
- 1 ζωμό λαχανικών ή κότας
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα ή 100 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για ριζότο με μανιτάρια
- Κόψτε τα μανιτάρια σε λωρίδες αφού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε καλά
- Βάλτε τα μανιτάρια σε τηγάνι να σωταριστούν ελαφρά με το σκόρδο σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Γυρίστε τα καλά, επί 10 λεπτά, να σωταριστούν χωρίς να καούν
- Βγάλτε τα και κρατήστε τα στην άκρη
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε 1 κουταλιά λάδι και προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Σοτάρετε για 2-3 λεπτά
- Προσθέστε το ρύζι και τα μανιτάρια και ανακατέψτε
- Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το κρασί και ανακατέψτε καλά.
- Αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Στο μεταξύ λιώστε το ζωμό σε 2 ποτήρια πολύ ζεστό νερό.
- Με μια κουτάλα ρίξτε λίγο ζωμό και ανακατέψτε ώσπου να εξατμιστεί.
- Ξαναρίξτε άλλη μια κουτάλα με την ίδια διαδικασία.
- Ρίξτε όλο το ζωμό και ανακατέψτε.
- Αφήστε να βράσει για 20 λεπτά, ρίξτε αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Αν δείτε ότι λείπουν υγρά και το ρύζι δεν έχει βράσει, προσθέστε λίγο νερό.
- Αφήστε να βράσει ακόμη 5 ως 10 λεπτά
- Βγάλτε από τη φωτιά και ρίξτε από πάνω την παρμεζάνα λίγο πριν σερβίρετε.
Συνταγή για Μανιταρόπιτα
Υλικά συνταγής για μανιταρόπιτα
Ζυμη:
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι λευκό
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 150γρ νερό χλιαρό
Γέμιση
- μισό κιλό μανιτάρια, άσπρα ή πλευρώτους, κομμένα σε φετούλες ή 2 κονσέρβες μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- μία κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- μία κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 πράσο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για μανιταρόπιτα
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Για τη γέμιση βάλτε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι.
- Σταδιακά ρίξτε το πράσο, τις πιπεριές και τέλος τα μανιτάρια.
- Σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν και έπειτα σβήστε με το κρασί.
- Αλατοπιπερώστε και αφήστε στην άκρη τη γέμιση να κρυώσει.
- Στο μεταξύ, κόψτε την ζύμη που έχετε σε τέσσερα κομμάτια.
- Λαδώστε ένα μεγάλο ταψί παράλληλα και λιώστε μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι.
- Ανοίξτε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη.
- Στρώστε ένα φύλλο στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν για να σκεάσετε στη συνέχεια.
- Αλείψτε με τη μαργαρίνη και από πάνω προσθέστε ένα δεύτερο φύλλο. Απλώστε όλη τη γέμιση καλά και σκεπάστε από πάνω με δύο ακόμη φύλλα.
- Ραντίστε ελαφρά την επιφάνεια με λίγη μαργαρίνη και χλιαρό νεράκι και ψευτοκόψτε την πίτα σε κομμάτια.
- Ψήστε στο φούρνο στους 180oC για περίπου 60 λεπτά.
Θυμηθείτε και μια υπέροχη συνταγή για τάρτα μανιταριών που είχαμε δει στο παρελθόν.
Συνταγή για Μανιταρόσουπα βελουτέ
Υλικά συνταγής για μανιταρόσουπα βελουτέ
- 450 γρ. μανιτάρια σε φέτες
- 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών
- 80 γρ. μαργαρίνη
- 1 κρεμμύδι ξερό σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 200 ml ξινόγαλο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για μαιταρόσουπα βελουτέ
- Βάλτε σε ένα βαθύ κατσαρολάκι τη μαργαρίνη για να λιώσει.
- Ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 3 λεπτά.
- Συμπληρώστε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
- Προσθέστε το ζωμό και αφήστε να μαγειρευτούν τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
- Πολτοποιήστε με ένα ραβδομπλέντερ, προσθέστε το ξινόγαλο και αφήστε για 3-4 λεπτά ακόμη για να δέσει η σούπα.
Συνταγή για Μανιτάρια α λα γκρεκ
Μια εκπληκτική συνταγή ακόμη και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Υλικά συνταγής για μανιτάρια α λα γκρεκ
- 250 γρ φρέσκα λευκά μανιτάρια
- 100ml λευκό κρασί
- ½ μέτριο κρεμμύδι (100γρ)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 70 γρ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
- ½ λεμόνι στυμμένο (20γρ)
- ½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για μανιτάρια α λα γκρεγκ
- Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και κόψτε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέστε και τα μανιτάρια με το σκόρδο και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά
- Σβήστε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέστε τον χυμό λεμονιού.
- Συνεχίστε ρίχνοντας την τομάτα, κόλιανδρο, θυμάρι και δάφνη και αλατοπιπερώστε.
- Σκεπάστε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά
Συνταγή για Μακαρόνια με μανιτάρια & σπαράγγια
Συνταγές για μακαρόνια με μανιτάρια υπάρχουν πολλές, όπως μια υπέροχη συνταγή με λαζάνια, μανιτάρια και σπανάκι που είχαμε δει στο παρελθόν αλλά και μια ακόμη για πλούσια μακαρονάδα με μακαρόνια. Ωστόσο, η παρακάτω συνταγή είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική:
Υλικά συνταγής για μακαρόνια με μανιτάρια
- 1 πακέτο φαρφάλες
- 1/2 πακέτο σπαράγγια πράσινα
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 200 γραμμάρια μανιτάρια όποια βρείτε φρέσκα εποχής
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Χυμός από μισό λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι, παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής για μακαρόνια με μανιτάρια
- Βράστε τα μακαρόνια σε αλμυρό νερό
- Τρίψτε λίγη παρμεζάνα και βάλτε την στην άκρη
- Βάλτε σε τηγάνι το βούτυρο και το ελαιόλαδο
- Πλύντε και κόψτε τα σκληρά μέρη στα σπαράγγια, βάλτε τα στο τηγάνι να ροδίσουν για 5 λεπτά
- Κόψτε σε λωρίδες τα μανιτάρια, βάλτε τα στο τηγάνι, ανακατέψτε σε μεσαία φωτιά ώσπου να μαλακώσουν
- Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, αφήστε να βράσει για 2-3 λεπτά ακόμη
- Αυτή είναι και η σος για το πιάτο
- Σερβίρετε πάνω από τα μακαρόνια, με παρμεζάνα τριμμένη και, προαιρετικά, ξύσμα λεμόνι
Συνταγή για Κοτόπουλο με μουστάρδα και μανιτάρια
Υλικά συνταγής για κοτόπουλο με μουστάρδα και μανιτάρια
- 2 στήθη κοτόπουλο
- 200 γραμμάρια μανιτάρια
- 2 μεσαία κρεμμύδια
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα με σπόρους
- 2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι εστραγκόν
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για κοτόπουλο με μουστάρδα και μανιτάρια
- Κόψτε το κρεμμύδι και το κοτόπουλο σε κύβους.
- Σε βαθύ τηγάνι, ροδίστε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο, για 3 λεπτά.
- Κόψτε τα μανιτάρια και προσθέστε τα στο τηγάνι, ροδίστε ακόμη 2 λεπτά.
- Σβήστε με το κρασί και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά, να βγάλει αρώματα.
- Προσθέστε 1,5 ποτηράκι νερό και αφήστε να βράσει για 15 λεπτά.
- Σε άλλο τηγάνι ροδίστε καλά, με ελαιόλαδο, τα κομμάτια κοτόπουλου.
- Προσθέστε το κοτόπουλο στα μανιτάρια, ρίξτε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και λίγο κομμένο εστραγκόν.
- Αφήστε να βράσει ακόμη 10 λεπτά και είναι έτοιμο.
- Σερβίρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα, και από πάνω ρίξτε την σάλτσα μανιταριών και μουστάρδας.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή