Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Συνταγή για το πιο νόστιμο ρολό χοιρινό -Με γέμιση μυρωδικών, λουκάνικου και τραγανού μπέικον | GASTRONOMIE

Μήπως να ξεχάσουμε τις γαλοπούλες και τον μπελά και να ετοιμάσουμε μια συνταγή με χοιρινό και απίθανη γέμιση;

Ναι, αυτή η
συνταγή δεν είναι πανεύκολη, χρειάζεται
δηλαδή μια κάποια διαδικασία, όμως το
αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει όσο τίποτα
άλλο. Τρυφερό χοιρινό, γέμιση από
λουκάνικο και μπέικον, αλλά και απολαυστικά
μυρωδικά και μυστικά για να γίνει το
ρολό νόστιμο ως την καρδιά του.

Μερικά μυστικά
της συνταγής

Το ρολό χρειάζεται υπομονή στο τύλιγμα, όπως και στο ψήσιμο. Κανονικά θα πρέπει να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί με τη βοήθεια μαγειρικού θερμομέτρου. Ωστόσο, καθώς αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, να θυμάστε πως εκείνο που αργεί περισσότερο να ψηθεί είναι το κέντρο του.

Το λουκάνικο αν το διαλύσετε σε κιμά και το σοτάρετε θα προσφέρει απίστευτη γεύση στο ρολό. Μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας και κάποιο κίτρινο τυρί, κομμένο σε κυβάκια.

Τέλος, μην αντικαταστήσετε τα φρέσκα μυρωδικά με ξερά, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να τα βρείτε όλα, τότε φροντίστε το ξερό υποκατάστατο να μπει στο ψωμί αφού το φυγανίσετε στο τηγάνι.

Υλικά

  • 1 ½ κιλό φιλέτο χοιρινό ή μπούτι χωρίς κόκκαλο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 400 γρ. λουκάνικο χωριάτικο με πράσο
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κόκκινο μήλο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φέτες λευκό ψωμί
  • Μυρωδικά φρέσκα: Δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ¾ του φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε μια σχαρούλα στο εσωτερικό του ταψιού και αλείφουμε με ελαιόλαδο
  • Ανοίγουμε το χοιρινό καλά και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τρίβουμε το κρέας με μια κουταλιά αλάτι και ζάχαρη. Το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων που κλείνει και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 έως 4 ώρες
  • Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το λουκάνικο (καλό είναι να το βγάλουμε από το έντερο και να το κάνουμε κιμά) μαζί με το μπέικον. Αφήνουμε στην άκρη
  • Προσθέτουμε στο σκεύος το κρεμμύδι και το μήλο κομμένο σε κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει το μήλο. Προσθέτουμε, τέλος, το σκόρδο σε φετάκια και αφαιρούμε από τη φωτιά
  • Γυρίζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μαζί και το λουκάνικο με το μπέικον
  • Τρίβουμε το ψωμί σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα φρέσκα μυρωδικά. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με το βούτυρο και ρίχνουμε το ψωμί να πάρει ελαφρύ χρώμα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε και το φρυγανισμένο ψωμί με τα μυρωδικά στο μείγμα με το λουκάνικο
  • Παίρνουμε το χοιρινό και γεμίζουμε με τη γέμιση, αφήνοντας περιθώριο 3-4 εκατοστά περιμετρικά. Τυλίγουμε το ρολό σφιχτά και δένουμε με σπάγκο για μαγείρεμα σε 6-7 σημεία
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, και περνάμε το ρολό προσεκτικά από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Τοποθετούμε στη σχάρα και βάζουμε στο φούρνο για 50 με 60 λεπτά
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε το ρολό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά τουλάχιστον.

Πηγή