Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

The DOLLcumentary: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στο παιχνίδι των παιδιών τους;

Η Κατερίνα έχει «στήσει» μια ολόκληρη πόλη για τις Barbie® της, ο Νίκος παίζει με τους δεινόσαυρούς του. Τι θα σκεφτόμασταν οι περισσότεροι αν και τα δύο παιδιά έπαιζαν με τις Barbie, έπαιζαν με κούκλες; Πιθανώς, πως αυτό δεν είναι παιχνίδι για τον Νίκο, καλύτερα να ασχοληθεί με τους δεινόσαυρούς του… Αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο παράδειγμα των στερεοτύπων που κατά βάση έχουν οι γονείς και το οποίο επηρεάζει το παιχνίδι των παιδιών τους και κατ΄ επέκταση την ίδια τους την ανάπτυξη.

Η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με τίτλο «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης», διαπίστωσε πως τα οφέλη αυτά είναι κοινά τόσο για τα κορίτσια, όσο και για τα αγόρια: Το παιχνίδι με κούκλες βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους, καθώς διεγείρει την περιοχή του εγκεφάλου μέσω της οποίας αναπτύσσονται οι κοινωνικές μας δεξιότητες. Στο νέο επεισόδιο του The DOLLcumentary, μαθαίνουμε με τη βοήθεια των ειδικών, πώς το παιχνίδι με τις κούκλες μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διεύρυνση της αντίληψης του παιδιού και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη συναισθηματική του νοημοσύνη.

Δείτε το έκτο επεισόδιο του The DOLLcumentary:

Τα στερεότυπα στο παιχνίδι των παιδιών

«Αν το παιδί έχει την ανάγκη να εξερευνήσει κι έναν άλλον τρόπο παιχνιδιού, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί για να το ενθαρρύνουμε και όχι να το αποθαρρύνουμε. Γιατί είναι σαν να καταπιέζουμε μία ανάγκη του παιδιού, άρα το παιδί σκέφτεται ‘εγώ δεν είμαι ικανό να επιλέξω’. Αρχίζει δηλαδή και κάνει μια αρνητική αυτοαξιολόγηση», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Σάντυ Κουτσοσταμάτη στο The DOLLcumentary, μιλώντας για τον τρόπο που το περιβάλλον, συνήθως οι γονείς αλλά ίσως και παππούδες ή γιαγιάδες που ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον, αντιμετωπίζουν τα παιδιά και το παιχνίδι τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όλοι οι ειδικοί που εξηγούν στο ντοκιμαντέρ τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με κούκλες διαπιστώνουν πως οι περισσότεροι γονείς έχουν την τάση να παρεμβαίνουν στο παιχνίδι του παιδιού τους – και μάλιστα με αρνητική διάθεση, ασκώντας κριτική στις επιλογές του παιδιού. «Χρειάζεται τα παιδιά να είναι ελεύθερα να παίζουν με ό,τι τους διεγείρει την προσοχή και τη φαντασία και αν το παιχνίδι ρόλων διεγείρει κι ένα αγόρι, εννοείται ότι πρέπει να παίξει και το αγόρι με τις κούκλες και δεν σημαίνει τίποτα απολύτως», συμπληρώνει η κυρία Κουτσοσταμάτη.

Αξίζει όμως να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ως γονείς, πως τα παιδιά, μέσω του παιχνιδιού ρόλων, του παιχνιδιού με κούκλες, μπορούν να αναπαραστήσουν την πραγματικότητα, ασκώντας τα ίδια τον έλεγχο και με τον τρόπο αυτό να επεξεργαστούν θέματα και καταστάσεις που εμείς μπορεί να θεωρούμε ακόμα και ταμπού, όπως είναι ο χωρισμός ή ο θάνατος. Παράλληλα, το παιχνίδι με τις κούκλες Barbie® δείχνει στα παιδιά πως υπάρχουν πολλές επιλογές, πολλές διαφορετικές κούκλες, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να βρει το πρότυπο που αναζητά, ώστε να ταυτιστεί και να μπορέσει να εξερευνήσει ακόμα περισσότερο, τον ίδιο του τον εαυτό.

«Αυτό δεν είναι για ‘σένα», ακούμε ή και λέμε πολύ συχνά, έχοντας ως κίνητρο το τι πιστεύουμε εμείς πως ταιριάζει καλύτερα στο παιδί μας. Την ίδια στιγμή όμως, βάζουμε εμείς οι ίδιοι όρια και περιορισμούς στα παιδιά μας, αρχικά όσον αφορά τις επιλογές τους στο παιχνίδι τους, αλλά στη συνέχεια και στην ίδια τους τη ζωή. Το έκτο επεισόδιο του The DOLLcumentary αγγίζει θέματα που μας βοηθούν να δούμε τα παιδιά μας και το παιχνίδι τους ως τον βασικό πυρήνα της ανάπτυξής τους, ιδίως της συναισθηματικής και μάς προτείνουν τρόπους και μεθόδους για να προσεγγίσουμε την προσωπικότητά τους, λειτουργώντας πάντα με βάση την ενσυναίσθηση.


Πηγή