Το ερώτημα που τρομάζει τον γονιό. Πώς θα απαντήσει; Τι θα πει στο μικρό του; Η ερώτηση που τον βάζει να εξηγήσει την αναπαραγωγική διαδικασία, που σημαίνει ότι “ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το σεξ!” «Μα, είναι ακόμα μικρό, τι να του πω;» είναι η απορία του γονιού που περιγράφει μαζί την δυσκολία και την αμηχανία του.
«Τι να του πω;»
Εξηγήστε του λοιπόν ότι μέχρι να γεννηθεί βρισκόταν μέσα στην κοιλίτσα της μανούλας του, σε μια θήκη ειδικά φτιαγμένη για την φιλοξενία του μωρού. Στην ερώτηση πως μπαίνει στην κοιλιά της μητέρας, απαντήστε του ανάλογα με το γνωστικό, ηλικιακό και συναισθηματικό του επίπεδο. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί 2-3 ετών, μπορείτε να πείτε πως κάθε μήνα η γυναίκα κάνει ένα σποράκι που ονομάζεται ωάριο, αντίστοιχα έχει και ο άνδρας, το σπερματοζωάριο. Όταν συναντηθεί το ωάριο με το σπερματοζωάριο – εδώ του μιλάτε για το σεξ – δημιουργούν ένα μωρό. Όταν δεν θέλουν να κάνουν μωρό, το ωάριο βγαίνει από τη γυναίκα σαν αίμα στο εσώρουχο της. Έτσι έχετε όλα τα εφόδια να συνεχίσετε σταδιακά την σωστή ενημέρωση στο παιδί σας.
Απαραίτητο επίσης, είναι οι γονείς να ακολουθούν μια κοινή γραμμή στις απαντήσεις τους, προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στο μυαλό του παιδιού. Μάθετε να ονομάζετε το κάθε γεννητικό όργανο με το όνομά του. Το πέος του μπαμπά, το αιδοίο της μαμάς… Αμηχανία δεν αισθάνεται το παιδί αν εσείς δεν του τη μεταδώσετε. Η αμηχανία είναι των “μεγάλων” που προφανώς νιώθουν άβολα και ενοχοποιούν αυτή την τόσο φυσική αναπαραγωγική διαδικασία μέσα από τα ταμπού και τον ηθικό τους κώδικα.
Απαντήστε λοιπόν στο παιδί σας με ειλικρίνεια και απλά λόγια. Μπορεί να σας βοηθήσει επίσης κάποιο εικονογραφημένο βιβλίο που θα του διαβάσετε και θα του δείξετε και τις εικόνες.
Θυμηθείτε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη και αναγκαία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, είναι το παιδί να μάθει το σώμα του, να το ανακαλύψει, να το αγαπήσει και να το σεβαστεί, να λάβει την απαραίτητη γνώση και τα εφόδια για να μπορέσει ανά πάσα στιγμή να προστατευθεί! Επίσης διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη και τέλος στην υιοθέτηση μιας σωστής και υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Πηγή: mothersblog.gr