Οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι.Ξεκινούν από μικρή ηλικία και συνεχίζονται σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι την εφηβεία. Η ζήλια και ο ανταγωνισμός είναι συνήθως οι κύριοι λόγοι των συγκρούσεων και ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένοι.
Οι γονείς οφείλουν να παρεμβαίνουν και να κρατούν τις ισορροπίες ώστε να μην αφήνουν τις διαφορές να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Αν κι εσείς καθημερινά καλείστε να παίξετε το ρόλο του τροχονόμου μεταξύ των παιδιών σας, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους τσακωμούς.
Φροντίστε τις ανάγκες του κάθε παιδιού
Τα παιδιά σας πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπάτε και τα εκτιμάτε εξίσου. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά, να τα αγκαλιάζετε, και να αποφεύγετε κάθε είδους σύγκριση μεταξύ τους.
Ορίστε σαφείς κανόνες
Οι κανόνες επιτρέπουν στα παιδιά να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και τι όχι. Βάλτε ένα αντίγραφο των κανόνων στο ψυγείο ή σε σημείο που μπορούν να το δουν ( ή να τους το δείχνετε σε περίπτωση που είναι μικρά και δεν ξέρουν να διαβάζουν). Κάθε φορά που τους παραβιάζουν κάντε μια φιλική υπενθύμιση και δώστε τους μια ευκαιρία.
Καθιέρωση ρουτίνας για τα παιδιά
Είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστείτε τις διαφωνίες σχετικά με τα καθημερινά πράγματα όταν υπάρχει μια οικογενειακή ρουτίνα . Αυτό σημαίνει να γνωρίζουν όλοι, ποιος και τι δουλειές κάνει και ποιες μέρες, ποιος έχει σειρά να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια, να κάνει μπάνιο και ούτω καθεξής.
Επαινέστε τα
Είναι σημαντικό για τα αδέλφια όταν συμπεριφέρονται καλά, να ακούνε θετικά σχόλια. Είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε ξανά αυτή τη συμπεριφορά όταν την έχετε επαινέσει.
Αποτελέστε το σωστό πρότυπο
Αν θέλετε τα παιδιά σας να παίζουν και να συνεργάζονται μεταξύ τους, πρέπει να σας δουν να κάνετε το ίδιο. Πρέπει να σας δουν να ζητάτε συγγνώμη όταν παραφέρεστε ή να σέβεστε τις διαφορετικές απόψεις. Αυτό βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν βλέπουν όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και ότι αυτό είναι φυσιολογικό.
Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι ή την κουβέντα. Για παράδειγμα, το παιχνίδι με νερό, η ζωγραφική και η παιδική χαρά βοηθούν τα μικρότερα παιδιά να εκφραστούν συναισθηματικά. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η μπάλα ή η μουσική είναι ο δικός τους τρόπος εκτόνωσης.
Πηγή: raisingchildren.net.au
Πηγή