Τα δημητριακά αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα σπουδαιότερα καλλιεργούμενα φυτά για τη διατροφή του ανθρώπου. Σε αυτά ανήκουν το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καλαμπόκι, το ρύζι, το πλιγούρι, καθώς και άλλα λιγότερο διαδεδομένα στην Ελλάδα, όπως το κινόα και το φαγόπυρο.
Τα τελευταία χρόνια ακούτε όλο και πιο συχνά για τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης στην υγεία, καθώς και τη σημασία της ενσωμάτωσής τους σε καθημερινή βάση στη διατροφή, σε αντικατάσταση των αποφλοιωμένων (ή κοινώς επεξεργασμένων). Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζετε πραγματικά τι είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης και γιατί είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας;
Ο χαρακτηρισμός «ολικής άλεσης» δεν χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κάποιο/α συγκεκριμένο/α από τα δημητριακά που αναφέρονται παραπάνω. Αντιθέτως μπορεί να δοθεί σε όλα, αρκεί αυτά να βρίσκονται σε ανεπεξέργαστη μορφή. Πιο συγκεκριμένα, τα δημητριακά «ολικής άλεσης» υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία μετά τη συγκομιδή τους και έτσι διατηρούν όλα τα μέρη των καρπών τους (πίτουρο, φύτρο και ενδόσπερμα) και κατ’ επέκταση όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά, σε αντίθεση με τα αποφλοιωμένα που χάνουν μεγάλο μέρος αυτών.
Η θρεπτική υπεροχή των δημητριακών ολικής άλεσης φαίνεται μάλιστα να συμβαδίζει και με οφέλη στην υγεία, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η τακτική κατανάλωσή τους (τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα, σε αντικατάσταση των αποφλοιωμένων) βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προστατεύει από την εμφάνιση παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Συνεπώς, αν μέχρι τώρα δεν συνηθίζατε να προτιμάτε τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, είναι καιρός να ξεκινήσετε! Φροντίστε καταρχάς να τα προμηθεύεστε συχνά και να αντικαταστήσετε με αυτά τα περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών στη διατροφή σας.
Για να αποκομίσει και το παιδί σας τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης, φροντίστε να τα εντάξετε στα γεύματά του, προσφέροντας δημητριακά ολικής άλεσης μαζί με γάλα στο πρωινό του γεύμα, χρησιμοποιώντας ψωμί ολικής άλεσης στο τοστ που συνηθίζει να καταναλώνει ως κολατσιό στο σχολείο, φτιάχνοντας την αγαπημένη του μακαρονάδα με ζυμαρικά ολικής άλεσης ή συνοδεύοντας τα κυρίως γεύματά του με καστανό ρύζι. Ακόμα, χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί ολικής άλεσης στο σπίτι, αλλά και πολλά ακόμα τρόφιμα που λατρεύει όλη η οικογένεια, όπως πίτες, πίτσες, μπισκότα, κουλουράκια, κέικ, κ.ά.
Πώς να αναγνωρίσετε σωστά τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης
Πρέπει να θυμάστε ότι το σκούρο καφέ χρώμα, παρότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των προϊόντων ολικής άλεσης, δεν αποτελεί εγγύηση ότι το προϊόν είναι ολικής άλεσης (π.χ. μπορεί να οφείλεται σε χρωστικές ή στην ύπαρξη μιας πολύ μικρής ποσότητας δημητριακών ολικής άλεσης στο προϊόν).
Ακόμα, έχετε κατά νου ότι τα προϊόντα σίκαλης, καθώς και τα πολύσπορα προϊόντα (δηλαδή αυτά που φτιάχνονται από πολλά διαφορετικά δημητριακά, π.χ. συνδυασμός σιταριού, κριθαριού και βρώμης), παρότι είναι εξίσου πλούσια σε φυτικές ίνες (κάτι που συνήθως αναγράφεται και στη συσκευασία τους), δεν είναι απαραιτήτως ολικής άλεσης. Για να είστε λοιπόν σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζετε είναι ολικής άλεσης, συμβουλευτείτε τις πληροφορίες που θα βρείτε στη συσκευασία του. Η φράση «ολικής άλεσης» θα αναγράφεται σε αυτήν, καθώς και στις πρώτες θέσεις της λίστας των συστατικών του (π.χ. «αλεύρι σίτου ολικής άλεσης 40%»).
Πηγή: onmed.gr