Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε ψυχολογικά τα παιδιά εν μέσω καραντίνας;

Τους τελευταίους μήνες, o κορονοϊός έχει φέρει πολλές αλλαγές στην ζωή και την καθημερινότητά μας. Έχουν αλλάξει οι συνήθειές μας, η επικοινωνία με τους γύρω μας και φυσικά η ψυχολογία μας.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχολογία ενήλικων και των παιδιών. Πολλά παιδιά έως επτά ετών φαίνεται ότι βιώνουν κατάθλιψη λόγω πανδημίας και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, περισσότεροι από 7.000 γονείς δηλώνουν ανήσυχοι για την ψυχολογική κατάσταση και την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ο χρόνος εντός σπιτιού είναι πλέον σαφώς πολύς περισσότερος και πολλοί γονείς στρέφονται σε κινητά, tablets και laptops για να απασχολήσουν τα παιδιά τους. Η υπερβολική χρήση των οθονών ωστόσο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και των ύπνο των παιδιών και πρόσφατα η Essential Living συνεργάστηκε με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας, Kerry Quigley για να προτείνουν τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους ψυχολογικά εν μέσω καραντίνας. Για αρχή εστίασαν στους εξής δύο σημαντικούς:

Διατηρήστε μία ρουτίνα ύπνου

Το καθημερινό πρόγραμμα μικρών και μεγάλων έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά δεν ξυπνούσαν νωρίς για να πάνε σχολείο, σταμάτησαν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να αλλάξει και η ρουτίνα ύπνου τους. Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή διάθεση και ευεξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση, προβλήματα συμπεριφοράς ακόμα και δυσκολίες στη μάθηση.

“Δημιουργώντας μία ρουτίνα ύπνου, βοηθάμε το παιδί να κοιμάται πολύ καλύτερα και ενισχύουμε τη συνολική του ευεξία. Η ρουτίνα αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, λίγη χαλαρωτική μουσική, διάβασμα παραμυθιών, ή ακόμα και ασκήσεις αναπνοής που θα βοηθήσουν το παιδί να χαλαρώσει στο τέλος της ημέρας του” αναφέρει η Kerry Quigley.

Μπείτε στη θέση του

Το καθεστώς καραντίνας είναι δύσκολο για όλους. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση των παιδιών και να δούμε τη νέα αυτή συνθήκη μέσα από τα δικά τους μάτια. Σύμφωνα με μελέτες, το  lockdown έχει κάνει τα παιδιά να αναζητούν περισσότερη προσοχή από τους γονείς τους. Συζητήστε για όλα όσα νιώθει και θα διαπιστώσετε ότι ο διάλογος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην συνολική ψυχική υγεία τους.

“Μπαίνοντας στη θέση των παιδιών, οι γονείς μπορούν να επιλύσουν προβλήματα και διαφωνίες πιο γρήγορα. Προσπαθώντας να δείτε τα πράγματα από τα μάτια του παιδιού, θα κατανοήσετε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, επιτρέποντας ταυτόχρονα και στο ίδιο το παιδί να καταλάβει τη δική σας μεριά.” αναφέρει η Kerry Quigley.


Πηγή