Η συνταγή αυτή για ψωμί από αλεύρι καλαμποκιού έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στην ελληνική γαστρονομία.
Για την ακρίβεια, λέγεται πως αυτό το ψωμί ήταν το πιο συνηθισμένο στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και αργότερα, στην ελληνική ύπαιθρο. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα το αποκαλούν μπομπότα, αν και, όπως διαβάζουμε, δεν παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο από περιοχή σε περιοχή.
Η μπομπότα ήταν ένα είδος ψωμιού που σε ορισμένα μέρη το σέρβιραν ως γλυκό, με σταφίδες, καρύδια, και αλλού επέλεγαν μια αλμυρή εκδοχή του, στην οποία συχνά συναντάμε και τριμμένη φέτα.
Εδώ θα βρείτε μια βασική συνταγή, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε όποιο από τα παραπάνω υλικά επιθυμείτε. Τρώγεται και ζεστή, συνοδευόμενη από καλό μέλι!
Υλικά
- 170 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
- 150 γρ. μαλακό αλεύρι σίτου
- 3 κουταλιές baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 240 ml γάλα
- 60 ml καλαμποκέλαιο
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκατοστών
- Ανακατεύουμε το αλεύρι (καλαμπόκι και σίτου), τη ζάχαρη, το αλάτι, το bakingk powder σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γάλα, ιδανικά χλιαρό, και στη συνέχεια το λάδι, και αυγό ελαφρά χτυπημένο
- Γυρίζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού, η οποία πρέπει να βγαίνει στεγνή
- Αφήνουμε δέκα λεπτά και ξεφορμάρουμε
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr
Πηγή