Η διαχείριση ενός πεισματάρικου παιδιού απαιτεί υπομονή και προσπάθεια καθώς θα πρέπει να παρατηρήσετε και να κατανοήσετε προσεκτικά τη συμπεριφορά του. Πολλές φορές όταν θυμώνει και πεισμώνει δεν δοκιμάζει τα δικά σας όρια αλλά – και- τα δικά του.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός πεισματάρικου παιδιού.
Προσπαθήστε να ακούσετε
Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Εάν θέλετε το παιδί σας να σας ακούσει, πρέπει να είστε πρόθυμοι να το ακούσετε κι εσείς.Μπορεί να γίνει προκλητικό εάν αισθάνεται ότι δεν το ακούτε. Τις περισσότερες φορές, όταν το παιδί σας επιμένει να κάνει ή να μην κάνει κάτι, ζητήστε να σας εξηγήσει το λόγο και ακούστε το με προσοχή.
Μην το πιέζετε
Όταν αναγκάζετε το παιδί να κάνει κάτι παρά τη θέλησή του, συνήθως επαναστατεί και κάνει ακριβώς το αντίθετο. Εάν νιώσουν ότι ενδιαφέρεστε γι΄αυτό που κάνουν, παρακολουθούν ή παίζουν, είναι πιθανό να ανταποκριθούν θετικά.
Δώστε του επιλογές
Στο πεισματάρικο παιδί δεν αρέσει πάντα να του λένε τι να κάνει. Δώστε του λοιπόν επιλογές και όχι οδηγίες. Αντί να του πείτε να κοιμηθεί, ρωτήστε το αν θα ήθελε να διαβάσει την ιστορία A ή B.
Μείνετε ήρεμοι
Φωνάζοντας σε ένα παιδί που έχει στυλώσει τα πόδια του, γνωρίζετε ότι ξεκινάτε μια λεκτική «μάχη». Αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εναπόκειται σε εσάς να κατευθύνετε τη συζήτηση καθώς είστε ενήλικες. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει την ανάγκη να κάνει κάτι ή να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο.
Σεβαστείτε το
Το παιδί σας πιθανότατα δεν θα δεχτεί να κάνει κάτι επειδή του το επιβάλετε. Επομένως θα πρέπει να δείξετε ότι το σέβεστε.Τα παιδιά χρειάζονται κανόνες και πειθαρχία. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες καλές ή κακές, για τις πράξεις του. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πλήρως τις συνέπειες της παραβίασης των κανόνων.
Οι συνέπειες πρέπει να είναι άμεσες, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε παιδιά, ώστε να μπορούν να συνδέσουν τις ενέργειές τους με το αποτέλεσμα. Τα χρονικά όρια, ο χρόνος παιχνιδιού ή ο χρόνος τηλεόρασης και η ανάθεση μικρών εργασιών μπορεί να είναι μερικοί τρόποι πειθαρχίας του παιδιού.
Θυμηθείτε ότι η ιδέα δεν είναι να τιμωρήσετε το παιδί αλλά να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά του είναι λανθασμένη.
Πηγή: momjunction.com
Πηγή