Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Χολίνη: Το θρεπτικό συστατικό που ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου

Η χολίνη είναι μία θρεπτική ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως τα καρύδια, τα αυγά, τα όσπρια, τις μπανάνες κ.α., αλλά μπορεί να παραχθεί και από το ίδιο το σώμα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπισήμιο Cornell  επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη της χολίνης στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό ωφελεί ποικιλοτρόπως τα παιδιά, ωστόσο στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην επίδραση που έχει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 26 έγκυες οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα ακολουθούσε από μία συγκεκριμένη δίαιτα. Στην πρώτη, οι γυναίκες έλαβαν 480mg χολίνη ανά ημέρα και οι άλλες μισές 980mg χολίνης ανά ημέρα.

Μετά τον τοκετό, οι ειδικοί μελέτησαν την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών τους στις ηλικίες των 4, 7, 10 και 13 μηνών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερη χολίνη στην εγκυμοσύνη, είχαν πιο γρήγορη εγκεφαλική ανάπτυξη.

“Εξασφαλίσαμε ότι όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά παρέχονταν σε ίσες ποσότητες, επομένως είμαστε σίγουροι ότι οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών προέκυψαν από την πρόσληψη της χολίνης” αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης  Richard Canfield.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι περισσότερες γυναίκες φαίνεται να μην καταναλώνουν επαρκή ποσότητα χολίνης στην εγκυμοσύνη.

“Αυτό οφείλεται και στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και πρακτικές” αναφέρει ο Canfield. “Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε χολίνη που έχουν κακή φήμη αυτές τις μέρες. Τα αυγά για παράδειγμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και πολλοί διατροφολόγοι προειδοποιούν τις έγκυες να μην τα καταναλώνουν ωμά, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τις έγκυες να τα τρώνε εντελώς” συμπληρώνει.

Πηγή: neurosciencenews.com


Πηγή