Μίνι εγκέφαλοι αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, με στόχο οι επιστήμονες να μπορέσουν να μελετήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις πιθανές αιτίες του αυτισμού.
Η ευρύτερη κατηγορία των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος χαρακτηρίζεται από επικοινωνιακό έλλειμμα, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και προβλήματα κοινωνικής ένταξης.
Έρευνες έχουν υποδείξει πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ συγκεκριμένων γονιδίων και αυτισμού, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τα βαθύτερα αίτια της διαταραχής παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος μπορεί να οφείλονται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ανασταλτικών νευρώνων του εγκεφάλου.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δερματικά κύτταρα από τέσσερις άνδρες με αυτισμό και από τους πατέρες τους, οι οποίοι δεν έπασχαν από αυτισμό. Μετέτρεψαν τα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων. Οι ερευνητές καθοδήγησαν την εξέλιξη των βλαστοκυττάρων σε κυτταρικά σύνολα που έμοιαζαν με ένα τελικό εγκέφαλο (telencephalon), μια εμβρυϊκή εγκεφαλική δομή.
Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων από τους ασθενείς και των δειγμάτων που προήλθαν από τους υγιείς πατέρες τους. Στα κύτταρα της πρώτης ομάδας παρατηρήθηκε ελλιπής έλεγχος της έκφρασης των γονιδίων που καθοδηγούν την ανάπτυξη των νευρώνων.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αυξημένη ανάπτυξη των ανασταλτικών νευρώνων, κάτι που πιθανώς επηρεάζει την επικοινωνία των επιμέρους νευρώνων στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.
Πηγή: onmed.gr