Τα παιδιά που αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους έχουν την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Νιώθουν ικανοποίηση με όσα καταφέρνουν και παράλληλα βρίσκουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους και να προσπαθήσουν ξανά αν αποτύχουν.
Τα παιδιά με αυτοεκτίμηση:
- νιώθουν αποδεκτά
- έχουν αυτοπεποίθηση
- αισθάνονται περήφανα για το τι μπορούν να κάνουν
- σκέφτονται θετικά για τον εαυτό τους
- πιστεύουν στον εαυτό τους
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση:
- είναι αυστηρά με τον εαυτό τους
- σκέφτονται τις στιγμές που αποτυγχάνουν και όχι αυτές που τα καταφέρνουν
- έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης
- νιώθουν αμφιβολία ότι μπορούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα
Πώς αναπτύσσεται η αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία κι αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Τα παιδιά αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους όταν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες τους δεξιότητες. Η αυτοεκτίμησή τους αυξάνεται όταν οι γονείς δίνουν προσοχή, τα αφήνουν να προσπαθήσουν, να χαμογελάσουν και να δείξουν ότι είναι περήφανοι με τα μικρά ή τα μεγάλα επιτεύγματά τους.
Πώς μπορούν οι γονείς να οικοδομήσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού
Μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν πράγματα που μπορούν να μειώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Αλλά ακόμη και αν η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού είναι χαμηλή, μπορείτε να την ενισχύσετε.
Δείτε με ποιους τρόπους
- Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να κάνει πράγματα
Σε κάθε ηλικία, υπάρχουν νέα πράγματα που μπορεί να μάθει. Βοηθήστε το να ντύνεται μόνο του, να κάνει ποδήλατο χωρίς τη βοήθειά σας, να διαβάζει. - Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει την ευκαιρία να μάθει, να δοκιμάσει και να αισθανθεί περήφανο.
- Επαινέστε το παιδί σας αλλά με μέτρο
Φυσικά, είναι καλό να επαινείς το παιδί. Ο έπαινος είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι είστε περήφανοι για όσα καταφέρνει. Όμως, μην υπερβάλλετε και κυρίως εστιάστε στην προσπάθεια και την πρόοδο που σημειώνει. - Γίνετε το σωστό πρότυπο
Το παιδί μαθαίνει παρακολουθώντας εσάς και καταβάλλει προσπάθειες για να κάνει ότι κι εσείς. Όταν κάνετε κάτι με χαρά (ή τουλάχιστον χωρίς να γκρινιάζετε ή να παραπονιέστε), διδάσκετε στο παιδί σας να κάνει το ίδιο. - Αποφύγετε την σκληρή κριτική
Όταν τα παιδιά ακούνε αρνητικά μηνύματα για τον εαυτό τους, η αυτοεκτίμησή τους καταρρακώνεται. Εστιάστε σε αυτό που θέλετε να κάνουν την επόμενη φορά χωρίς να είστε επικριτικοί και αυστηροί. - Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν
Η αυτοεκτίμηση μεγαλώνει όταν τα παιδιά βλέπουν ότι αυτό που κάνουν έχει σημασία για τους άλλους. Μπορούν να βοηθήσουν στο σπίτι, ή να κάνουν μια χάρη για τον αδελφό τους.. Βοηθώντας αρχικά τους δικούς τους ανθρώπους, αρχίζουν να χτίζουν την αυτοεκτίμησή τους νιώθοντας θετικά συναισθήματα.
Πηγή: kidshealth.org
Πηγή