Για να εκτιμήσετε αν το μωρό σα είναι φυσιολογικό, θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα.
Προσοχή! Στην περίπτωση που το μωρό σας δεν μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει, μην απογοητεύεστε, μπορεί να είναι τεμπέλικο (φυσιολογικό) και θα πρέπει να το παρακολουθείτε. Εάν καθυστερεί και τον επόμενο μήνα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Με τα στοιχεία αυτά δεν μπορείτε να κάνετε προβλέψεις για τις ικανότητες του μωρού σας στο μέλλον.
Κινητική εξέλιξη μωρού από τη γέννηση και μετά
Το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννηση αρχίζει την αναγνώριση και απομνημόνευση των πραγμάτων που είναι γύρω του. Εσείς είστε ο καλύτερος δάσκαλός του. Το μωρό σας εξελίσσει την ψυχοκινητική ανάπτυξή του από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει την παρουσία σας. Έτσι, είναι σημαντικό α του μιλάτε, να το αγγίζετε, να το κοιτάτε στα μάτια και να το παίζετε. Ο εγκέφαλός του είναι μικρός κατά τη γέννηση και διπλασιάζεται σε βάρος στο τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής του.
Η δύναμη τον πρώτο μήνα και ο συντονισμός κινήσεων
Το κεφάλι του νεογέννητου είναι βαρύ και μεγάλο σε σχέση με το σώμα του και δεν μπορεί να το ελέγξει. Κατά τον πρώτο μήνα αποκτά δύναμη. Ο συντονισμός των κινήσεων και η μυϊκή δύναμη του μωρού αυξάνονται, σιγά σιγά το μωρό σας ελέγχει καλύτερα το σώμα του. Η βελτίωση των κινήσεων και η περιέργειά του για τα αντικείμενά του περιβάλλοντός του αποτελούν τα πρώτα ερεθίσματα για την ψυχοκινητική του εξέλιξη. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι κάθε μωρό αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό.
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής παιδιατρικής (απόσπασμα από το βιλίο “Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο)
Πηγή