Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Your insta-questions: Γιατί έχεις λευκά από τόσο μικρή ηλικία και τι μπορείς να κάνεις για αυτό

Τα λευκά μαλλιά –όπως και οι ρυτίδες- είναι κάτι που θα συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή. Για κάποιους, αυτό συμβαίνει νωρίς και για κάποιους σε προχωρημένη ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα λευκά είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Ναι, ακόμα και όταν εμφανίζονται στα 20 και θα σου εξηγήσω γιατί.  

Διάβασε πώς μπορείς να γλιτώσεις από τα λευκά που εμφανίζονται ανάμεσα στις βαφές

Καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά μας αλλάζουν. Αλλάζουν χρώμα, υφή, δομή… Πόσες δεν ξεκινήσαμε κατάξανθες σγουρομάλλες μόνο και μόνο για να καταλήξουμε με σπαστά, καστανά μαλλιά;

Ομοίως, όσο περνούν τα χρόνια τα μαλλιά εξασθενούν, ωριμάζουν, όπως άλλωστε το σώμα μας στο σύνολό του. Γιατί όμως αποκτούμε λευκά; Οι θύλακες των τριχών στο σώμα μας είναι μικρά «σακουλάκια» τα οποία περιέχουν μελανίνη.

LEFKI RIZA

Η μελανίνη είναι που δίνει στην τρίχα το χρώμα της. Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μελανίνη και έτσι αποκτούμε λευκά αλλά δεν είναι ο χρόνος που περνά η μόνη αιτία για την απώλειά της. Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά μας ασπρίζουν.

Μιας και μιλάμε για μελανίνη, δες εδώ μερικά self tan για να μαυρίσεις χωρίς ήλιο

#1 Κληρονομικότητα

Το σώμα σου είναι γενετικά «προγραμματισμένο» να ασπρίσει νωρίς και δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για αυτό. Πιθανότατα να εμφάνισαν και οι γονείς σου λευκά σε μικρή ηλικία. Απλά συμβαίνει μερικές φορές.

via GIPHY

#2 Στρες

Το στρες καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του, μαζί και το χρώμα των μαλλιών. Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση του στρες συνοδεύεται, σε πολλές περιπτώσεις, με την αύξηση των λευκών.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει ΚΑΙ σπυράκια…

#3 Αυτοάνοσα νοσήματα

Πολλά αυτοάνοσα μπορεί να τα έχεις και απλά να μην έχουν εκδηλωθεί. Είναι οι νόσοι που κάνουν το σώμα σου να κηρύξει πόλεμο στον ίδιο του τον εαυτό και παράπλευρη απώλεια αυτού του πολέμου είναι και η μελανίνη.

via GIPHY

#4 Θυρεοειδής

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σαν αποτέλεσμα του υπερθυρεοειδισμού ή του υποθειρεοειδισμού επηρεάζουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα μας. Έτσι μπορεί ξαφνικά να εμφανιστούν λευκά!

#5 Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κακή ποιότητα των μαλλιών αλλά και με τα αυξημένα λευκά. Η Β12 είναι απαραίτητη για την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο δέρμα σου και κατά συνέπεια στην τρίχα.  

Δες εδώ μερικά συμπληρώματα διατροφής για μαλλιά, νύχια και επιδερμίδα

#6 Κάπνισμα

Σύμφωνα με μελέτες, οι καπνιστές εμφανίζουν πολύ συντομότερα λευκά στο κεφάλι τους σε σχέση με μη καπνιστές. Επίσης εμφανίζουν και μία πληθώρα άλλων προβλημάτων αλλά δεν είναι το θέμα μας σήμερα.

MALLIA

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Αν τα λευκά σου είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας τότε δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τα σταματήσεις ή να ανατρέψεις αυτό που έχει συμβεί. Μπορεί όμως να βάψεις τα μαλλιά σου –αν θες- ή να έχεις υπέροχα funky λευκά. Μη σκας λοιπόν!  

Αν υποπτεύεσαι ή ξέρεις ότι έχεις κάποιο αυτοάνοσο, κάποιες θεραπείες μπορεί να σταματήσουν τα λευκά ή και να αναστρέψουν τη ζημιά ωστόσο, ο γιατρός σου είναι αυτός που θα σου τα εξηγήσει αναλυτικά. Κάποιες ορμονοθεραπείες για τον θυρεοειδή έχουν αναστρέψει την εξέλιξη των λευκών!

via GIPHY

Σχετικά με το στρες, τη βιταμίνη Β12 και το κάπνισμα τώρα, αν τα κάνεις όλα σωστά, όχι μόνο μπορείς να σταματήσεις τα λευκά αλλά μπορείς να επαναφέρεις και το χρώμα των μαλλιών σου.

Τώρα που ξέρεις τι συμβαίνει με τα λευκά σου, δες και μερικά σπρέι για να τα καλύψεις αν θέλεις.


Πηγή