Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Νεφρική ανεπάρκεια: Ποιες είναι οι επιπλοκές, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Νεφρική ανεπάρκεια: Ποιες είναι οι επιπλοκές, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι νεφροί καθημερινά φιλτράρουν και καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος, διατηρώντας την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος αναπτύσσεται όταν οι νεφροί αδυνατούν να εκτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες, δηλαδή τον καθαρισμό του αίματος από τις επικίνδυνες ουσίες, την παραγωγή ορμονών και τη ρύθμιση pH αίματος.

Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία και νόσο της καρδιάς και των αγγείων.

Συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Η ΧΝΝ είναι μια «σιωπηλή» νόσος. Περίπου οι μισοί πάσχοντες δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, καθώς τα συμπτώματα συχνά δεν εμφανίζονται παρά μόνο όταν έχει ήδη χαθεί περισσότερο από 50% της λειτουργίας των δύο νεφρών.

Τα συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο της ΧΝΝ είναι:
-Μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή ούρων (ανουρία)
-Κόπωση
-Μειωμένη εγρήγορση
-Σύγχυση
-Χλωμό δέρμα
-Ταχυπαλμία
-Ξηροστομία
-Αίσθημα δίψας


Επιπλοκές της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Η πρώτη συνέπεια της ΧΝΝ είναι ο κίνδυνος της σταδιακής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και τελικά στην ανάγκη αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρού.

Η δεύτερη συνέπεια είναι ο πρόωρος θάνατος λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Τα άτομα που δείχνουν υγιή και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι πάσχουν από ΧΝΝ διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια), ανεξαρτήτως του αν θα παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:
-Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση
-Παχύσαρκα άτομα ή καπνιστές
-Άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης και νεφρικής νόσου
-Ασθενείς με άλλες νεφροπάθειες.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr