Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Το μαγειρικό hack που κάνει θραύση στο TikTok και πρέπει να σταματήσουν οι μαμάδες

Οι γονείς του TikTok μπορεί να έχουν λατρέψει αυτό το hack, καθώς φτιάχνουν μικρά και αξιολάτρευτα τηγανιτά αβγουλάκια στα παιδιά τους, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να το σταματήσουν καθώς διατρέχουν κίνδυνο δηλητηρίασης τα παιδιά.

Αρκετοί γονείς που είναι ενεργοί στα social media βρίσκουν τρόπους για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και μάλιστα αναρτούν τις ιδέες τους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram, παρακινώντας και άλλους γονείς να κάνουν το ίδιο.

Μια από αυτές τις TikTokker είναι και η Alecandria Bewicke, που πρόσφατα μοιράστηκε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok @thatfalzonfamily, το κόλπο με τα “τηγανιτά mini αβγά”.

Σε ένα TikTok που δημοσίευσε πριν μερικές εβδομάδες και που είδαν εκατομμύρια χρήστες, η , Bewicke εξηγεί ότι καταψύχει τα αβγά μέσα στο τσόφλι τους, μετά τα ξεφλουδίζει, τα κόβει σε φέτες που τις τηγανίζει και τις σερβίρει στο μικρό της. “Αυτό το κόλπο δημιουργεί μικρά τηγανιτά αβγά” σχολίασε η Bewicke. “Το μικρό μου τα λατρεύει και ελπίζω να τα λατρέψουν και τα δικά σας”.

@thatfalzonfamily

EVERY PARENT NEEDS TO TRY THIS! ?‍? ##minieggs ##egghack ##toddlermeals @lukefalzon

♬ original sound – Alexandra Bewicke

 

Όσοι γονείς είδαν το συγκεκριμένο κόλπο, το λάτρεψαν και όπως σχολίασαν “θα το δοκίμαζαν αμέσως”.

“Omg! Ο άνδρας μου άρπαξε μερικά αβγά και τα έβαλε στην κατάψυξη!” σχολίασε μια χρήστρια.

Οι ειδικοί όμως έχουν άλλη γνώμη για τα “mini τηγανιτά αβγά”

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο “γλυκά” και “όμορφα” μπορεί να δείχνουν τα αβγά, είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.

“Όταν τα ωμά αβγά καταψύχονται μέσα στο κέλυφός τους και στη συνέχεια ζεσταίνονται ξανά ενώ είναι κατεψυγμένα, ενδέχεται να μην φτάσουν σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να μαγειρευτούν καλά”, εξηγεί η Whitney Casares, MD, MPH, FAAP, δημιουργός του Modern Mommy Doc και συγγραφέας του The Working Mom Blueprint. “Ως αποτέλεσμα αυτού το τρικ, τμήματα του αυγού μπορεί να μείνουν ωμά, αυξάνοντας τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα”.

Σαλμονέλα: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πότε να πάτε το παιδί στον γιατρό

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνεται τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με μικρόβια, τοξίνες ή άλλες χημικές ουσίες.

Τα μικρόβια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα. Τα παράσιτα είναι έμβια όντα (οργανισμοί) που ζουν στο εσωτερικό ή στην επιφάνεια ενός άλλου οργανισμού. Συνήθως, η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί λοίμωξη του εντέρου, που ονομάζεται γαστρεντερίτιδα. Αυτή η λοίμωξη οδηγεί σε διάρροια και ναυτία (εμετό).

Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας. Τα μικρόβια της σαλμονέλας (βακτήρια) μπορεί να βρεθούν στο έντερο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των ζώων αγροκτήματος και των κατοικιδίων. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πιθανό να φέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει το κρέας, τα αβγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα ζώα.

Η υψηλή θερμοκρασία στο μαγείρεμα του κρέατος συνήθως σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν αν καταναλώσουν κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώσουν ωμά αυγά, ή γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μολυσμένα με σαλμονέλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλας

abga salmonela paidia 1

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος και ρίγη

Εάν το παιδί σας έχει γαστρεντερίτιδα από οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα), θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αν είναι κάτω από την ηλικία των 6 μηνών.
  • Αν έχει μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση (π.χ. καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα, διαβήτη).
  • Αν έχει υψηλό πυρετό.
  • Αν υποψιάζεστε έλλειψη υγρών στον οργανισμό τους (αφυδάτωση).
  • Αν εμφανίζει υπνηλία ή σύγχυση.
  • Αν κάνει εμετό και δεν μπορεί να πιεί νερό χωρίς να το αποβάλει.
  • Αν υπάρχει αίμα στη διάρροια ή στον εμετό του.
  • Αν έχει οξύ κοιλιακό πόνο.
  • Αν έχει σοβαρά συμπτώματα ή αν νιώθετε ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται.

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να καταψύξει κάποιος τα αβγά

Αν και τα αβγά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη με τα τσόφλια τους, υπάρχουν δύο τρόποι να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό. Μπορούμε να χωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και να τα καταψύξουμε σε ξεχωριστές συσκευασίες ή να χτυπήσουμε τα αβγά πριν τα καταψύξουμε ώστε να έχουμε μια ομελέτα έτοιμη για ψήσιμο.

Η συσκευασία που θα τοποθετήσουμε τα αβγά πρέπει να κλείνει αεροστεγώς. Μπορείτε να βάλετε επάνω στη συσκευασία μια αυτοκόλλητη ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης και τον αριθμό των αβγών που χρησιμοποιήσατε.


Πηγή