Τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών καθώς και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δέντρων και από τα άλλα πλαστικά που πετιούνται στα δάση, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όλων, αλλά ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, των παιδιών και των εγκύων.
Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να φροντίσουν να μην εκτεθούν και να εισπνεύσουν αυτούς τους ρύπους, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμολογίας, Παναγιώτη Μπεχράκη, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο, όπως χαμηλό βάρος, πρόωρο τοκετό, κ.α.
Ατμοσφαρική ρύπανση και εγκυμοσύνη
Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για «σιωπηλή» αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, σύμφωνα με μια παλιόυερη κινεζική επιστημονική μελέτη.
Η αποβολή λέγεται «σιωπηλή», όταν το έμβρυο δεν έχει σχηματιστεί ή έχει πεθάνει, αλλά ο πλακούντας και ο εμβρυϊκός ιστός παραμένουν μέσα στη μήτρα της μητέρας και δεν αποβάλλονται.
Η κακή ποιότητα του αέρα αποτελεί βασική αιτία για διάφορες παθήσεις διεθνώς. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο για γέννηση μωρού με πολύ χαμηλό βάρος, πρόωρο τοκετό, υπέρταση κύησης και προεκλαμψία, καθώς επίσης με προβλήματα υγείας της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και αργότερα στη ζωή της.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Δρ. Λικιάνγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Sustainability», μελέτησαν κλινικά στοιχεία για σχεδόν 256.000 εγκύους.
Η μελέτη, συμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, συσχέτισε για κάθε έγκυο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5, διοξείδιο θείου, όζον, μονοξείδιο άνθρακα) στην οποία είχε εκτεθεί ανάλογα με τον τόπο διαμονής και εργασίας της, με την πιθανότητα να παρουσιάσει «σιωπηλή» αποβολή.
Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερα ήταν τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, τόσο αύξανε ο κίνδυνος αποβολής κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Συνολικά 17.500 γυναίκες (σχεδόν το 7%) είχαν «σιωπηλή» αποβολή.
Μέτρα προστασίας από τον καπνό
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.
O ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού:
- Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
- Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:
- Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
- Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
- Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
- Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
- Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
- Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
- Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πηγή