Παρασκευή , 3 Ιανουάριος 2025

Αγκυλογλωσσία στα μωρά: Προβλήματα και αντιμετώπιση

Η αγκυλογλωσσία ή εμφάνιση γραβάτας της γλώσσας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στα μωρά. Συνήθως προκαλεί προβλήματα στον θηλασμό, στην κατάποση και την ομιλία των μεγαλύτερων παιδιών.

Τι είναι η αγκυλογλωσσία

Πρόκειται για γενετική πάθηση όπου ο γλωσσικός χαλινός είναι κοντός ή παχύς, συγκρατώντας τη γλώσσα στη βάση του στόματος ή επιτρέποντας περιορισμένη κίνηση.Συνήθως η αγκυλογλωσσία επηρεάζει το πάνω χείλος. Κοιτάξτε το κέντρο του χείλους και σηκώστε το. Υπάρχει μια ζώνη ιστού μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων.Εάν είναι δύσκολο να σηκώσετε το άνω χείλος ή εάν το μωρό φαίνεται ότι δεν μπορεί να μετακινήσει το πάνω χείλος, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

Συμπτώματα

Μερικά μωρά έχουν συμπτώματα ενώ άλλα όχι. Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα μωρό αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θηλασμό δεν σημαίνει ότι έχει αγκυλογλωσσία. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μην έχει το μωρό δυσκολίες στη σίτιση ή να μην ευθύνεται η αγκυλογλωσσία  αποκλειστικά για τα προβλήματα θηλασμού.

Τα πιο κοινά συμπτώματα αγκυλογλωσσίας περιλαμβάνουν:

  • πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού
  • μικρή αύξηση του βάρους του μωρού
  • το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει
  • το μωρό θέλει να θηλάζει συνέχεια (επειδή δεν τρέφεται επαρκώς)
  • το μωρό φαίνεται πιο χαρούμενο όταν πίνει γάλα από το μπουκάλι
  • δυσκολία του μωρού να πιάσει σωστά το στήθος

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω μιας σειράς άλλων δυσκολιών στο θηλασμό.

xalinos

Αντιμετώπιση

Πριν αναζητήσετε ιατρική λύση ζητήστε τη βοήθεια μιας συμβούλου γαλουχίας για την επίλυση τυχόν προβλημάτων θηλασμού.

Για τις γυναίκες που θηλάζουν ένα μωρό με πρόβλημα αγκυλογλωσσίας και αναζητούν θεραπεία, υπάρχουν μερικές επιλογές. Για παράδειγμα, να δίνουν στο μωρό μητρικό γάλα σε μπουκάλι. Επίσης, μπορεί να γίνει μια μικρή επέμβαση από τον γιατρό ο οποίος θα κόψει ένα μικρό κομμάτι του χαλινού για να χαλαρώσει η γλώσσα. Αυτή η επέμβαση γίνεται ανώδυνα με λέιζερ ή χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή νυστέρι ενώ το μωρό είναι υπό τοπική αναισθησία.

Οι ειδικοί ωστόσο δεν συνιστούν το λέιζερ για τα νεογέννητα καθώς μπορεί να προσκληθούν εγκαύματα.

Κίνδυνοι

Τα μωρά με ασυνήθιστο μικρό χαλινό διατρέχουν κίνδυνο πνιγμού κατά τη σίτισή τους και παρουσιάζουν προβλήματα ομιλίας, λόγω της περιορισμένης κίνησης της γλώσσας και της γνάθου.

Πηγή: medicalnewstoday.com


Πηγή