Μερικά νήπια απολαμβάνουν τον θόρυβο και τους δυνατούς ήχους ενώ άλλα δυσανασχετούν. Φοβούνται, κλείνουν τα αυτιά με τα χέρια τους, βάζουν τα κλάματα.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να διευκολύνετε τη ζωή των παιδιών που μισούν την ένταση;
Καλύψτε τους ήχους
Οι ωτοασπίδες ή τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου παρέχουν μια σχετική προστασία. Ζητείστε από τα παιδιά να τα φορέσουν αρκεί να βεβαιωθείτε ότι η προστασία των αυτιών απομονώνει μόνο τον ήχο.
Κάντε διαλείμματα
Αν βρίσκεστε σε μια θορυβώδη οικογενειακή συγκέντρωση ή ένα παιδικό πάρτι και βλέπετε ότι το παιδί σας δυσανασχετεί, πάρτε το και κάντε μια βόλτα μακριά από το χώρο ή καθήστε σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα μέχρι να ηρεμήσει.
Να είστε υπομονετικοί
Χρειάζεται υπομονή από τη δική σας πλευρά μέχρι να μπορέσει το παιδί να ξεπεράσει την ευαισθησία που έχει στους θορύβους. Αποφύγετε να του λέτε ότι δεν είναι κάτι ή πως αντιδρά υπερβολικά γιατί θα αισθανθεί ότι δεν το καταλαβαίνετε. Απεναντίας, βρείτε τρόπους να του αποσπάσετε την προσοχή ή να του δείξετε από πού προέρχεται ο θόρυβος.
Χρησιμοποιήστε λευκό θόρυβο
Μια λύση που βοηθά ορισμένα νήπια τα οποία έχουν ευαισθησία στον ήχο είναι να δημιουργήσετε λευκό θόρυβο για να «αμβλύνετε» τους δυνατούς και ενοχλητικούς ήχους. Η Tanja Knutson λέει ότι το να έχει έναν ανεμιστήρα στο δωμάτιο του γιου της τον βοήθησε να κοιμάται καλύτερα χωρίς να ενοχλείται από τους θορύβους του σπιτιού.
Θόρυβος και ακοή
Η βλαπτική επίδραση του θορύβου εξαρτάται από την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια του ήχου (βλάβες προκαλεί ο παρατεταμένος θόρυβος μικρής εντάσεως ή ο στιγμιαίος θόρυβος μεγάλης εντάσεως), αλλά και από την ευαισθησία του κάθε ανθρώπου. Η ευαισθησία αυτή καθορίζεται από γενετικές διαφορές στη δομή και στη λειτουργία του ακουστικού οργάνου. Αυξάνεται, όμως, και από αβιταμινώσεις, λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων, ασθένειες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στον κοχλία του αυτιού ή προκαλούν διαταραχή της βιοχημικής ισορροπίας του ακουστικού συστήματος.
Με πληροφορίες από το todaysparent.com
Πηγή