Ένα μωρό που γεννιέται πρόωρα συχνά χρειάζεται να αποχωριστεί τους γονείς τους τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και να μπει σε θερμοκοιτίδα. Μπορεί και για εβδομάδες ολόκληρες το βρέφος να είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και να κάνει εξετάσεις, κάποιες από τις οποίες ίσως είναι επίπονες.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Parini στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο Valle d’Aosta, η επίδραση της φωνής της μητέρας κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι τέτοια, που μπορεί να μειώσει τον πόνο που αισθάνεται το μωρό. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήσαν ότι όταν η μητέρα μιλάει στο πρόωρο βρέφος κατά τη διάρκεια μία εξέτασης, μειώνονται οι εκφράσεις πόνου στο πρόσωπο του μωρού, ενώ τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης αυξάνονται, κάτι που επίσης διευκολύνει τη διαχείριση του πόνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Scientific Report και τονίζουν τη σημασία της γονεϊκής παρουσίας για την υγεία και την ψυχολογία ενός πρόωρου μωρού.
Στην έρευνα συμμετείχαν 20 πρόωρα μωρά και οι μητέρες τους, στις οποίες ζητήθηκε να είναι παρούσες κατά τη διάρκεια των ημερήσιων εξετάσεων αίματος των βρεφών. Η έρευνα διεξήχθη σε τρεις φάσεις και διάρκεια τριών ημερών: στην πρώτη φάση, το πρόωρο μωρό έκανε εξετάσεις αίματος χωρίς να είναι δίπλα του η μαμά τους, στη δεύτερη φάση, η μητέρα ήταν παρούσα και μιλούσε στο μωρό και στην τρίτη η μητέρα ήταν και πάλι παρούσα, αλλά αυτή τη φορά του τραγουδούσε.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πρόωρα μωρά φαίνεται να αισθάνονται λιγότερο πόνο στην φάση δύο, στην οποία σημειώθηκαν και τα υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης. Σε σχέση με τη φάση τρία, αυτό φαίνεται να συμβαίνει γιατί η φωνή της μητέρας όταν μιλάει είναι πιο οικεία, «φυσιολογική» και έχει την κανονική της χροιά, αναφέρουν οι ειδικοί.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την θετική επίδραση της μητρικής παρουσίας όταν τα πρόωρα μωρά βρίσκονται στο νοσκομείο και χρειάζεται να υποβληθούν σε επίπονες εξετάσεις. «Οι γονείς παίζουν έναν προστατευτικό ρόλο εδώ και πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να είναι όσο το δυνατόν πιο καλά, κάτι το οποίο δυναμώνει και το μεταξύ τους δέσιμο» καταλήγει ο Didier Grandjean, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας.
Πηγή: sciendaily.com
Πηγή