Ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας («βιταμίνη του ήλιου»). Μικρή ποσότητα μόνο προσλαμβάνεται από τις τροφές.
Λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D, όπως ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Η έλλειψη βιταμίνης D, όταν δηλαδή τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό πέφτουν κάτω από τα ασφαλή όρια, μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση ή παραμόρφωση του σκελετού.
Δείτε τις επιπτώσεις από την ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr
Πηγή