Το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο και συχνά μπορεί να εμφανίσει διάφορα εξανθήματα και κοκκινίλες.
Ιδιαίτερα συνηθισμένη στα μωρά είναι η βρεφική ροδάνθη, η οποία είναι γνωστή επίσης ως αιφνίδιο εξάνθημα ή έκτη νόσος.
Ποιες ηλικίες παιδιών είναι πιο ευάλωτες
Προσβάλλονται συνήθως βρέφη 6-12 μηνών και σπάνια βρέφη κάτω των τριών μηνών. Μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ενώ εκδηλώνεται όλους τους μήνες του χρόνου.
Από τι προκαλείται και πώς μεταδίδεται η βρεφική ροδάνθη;
Πρόκειται για μια ιοεγενή λοίμωξη που οφείλεται στους ανθρώπινους ερπετοϊούς 6 και 7. Το παιδί ταλαιπωρείται για μερικές ημέρες, όμως αποκτά ανοσία και θα ξαναπεράσει αυτή τη μεταδοτική νόσο.Ο τρόπος μετάδοσης δεν διαφέρει με αυτόν των περισσότερων ασθενειών. Γίνεται μέσω σταγονιδίων και συγκεκριμένα από το φτάρνισμα, τον βήχα και την κοντινή ομιλία. Επίσης, η νόσος μπορεί να μεταφερθεί από ένα άρρωστο μωρό σε ένα άλλο.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα
Η βρεφική ροδάνθη ξεκινά με ψηλό πυρετό και περίπου το 20% των παιδιών παρουσιάζουν σπασμούς. Ο πυρετός διαρκεί 3-4 μέρες και πέφτει απότομα.
Εξάνθημα
Μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, εμφανίζεται συνήθως ένα εξάνθημα – αλλά όχι πάντα. Το εξάνθημα αποτελείται από πολλές μικρές ροζ κηλίδες ή μικρά σπυράκια. Το εξάνθημα συνήθως ξεκινά στο στήθος, την πλάτη και την κοιλιά και στη συνέχεια εξαπλώνεται στον λαιμό και τα χέρια. Μπορεί να φτάσει ακόμα μέχρι τα πόδια και το πρόσωπο. Το εξάνθημα, το οποίο δεν έχει φαγούρα μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες πριν εξασθενίσει.
Άλλα δευτερεύοντα συμπτώματα είναι:
- Ευερεθιστότητα σε βρέφη και παιδιά
- Ηπια διάρροια
- Μειωμένη όρεξη
- Πρησμένα βλέφαρα
Μπορεί η βρεφική ροδάνθη να γίνει επικίνδυνη;
Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιβαρυμένο ή εξασθενημένο. Τα άτομα με μειωμένη ανοσία τείνουν να αναπτύσσουν πιο σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες.Τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα που προσβάλλονται από βρεφική ροδάνθη μπορεί να εμφανίσουν δυνητικά σοβαρές επιπλοκές από τη μόλυνση, όπως πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα.
Αντιμετώπιση
Αντιμετωπίζετε τον πυρετό με πολλά υγρά και όποτε χρειαστεί αντιπυρετικ. Αποφεύγετε τα αντιβιοτικά καθώς δημιουργούν στο παιδί ανθεκτικά στελέχη (δύσκολα μικρόβια που “γνωρίζουν” άρα αντέχουν στα αντιβιοτικά).Φροντίζετε ώστε το παιδί να μην κουράζεται και να τρώει καλά. Σε περίπτωση επιδείνωσης ή αλλαγής της κλινικής εικόνας, ιδιαίτερα με την υποψία επιπλοκής (π.χ. ωτίτιδας), να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας.Δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο για το αιφνίδιο εξάνθημα.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
- Τα εξανθήματα συνήθως προκαλούν φαγούρα (υπάρχουν ωστόσο και εξανθήματα χωρίς φαγούρα) αλλά όχι πόνο.
- Η έκταση του εξανθήματος, καθώς και το αν αυτό είναι γενικευμένο ή όχι έχουν σημασία για τη διάγνωση που θα κάνει ο γιατρός και όχι τόσο για την υγεία του παιδιού.
- Η παραμονή ενός εξανθήματος πέραν των 3 ημερών μπορεί να σημαίνει (χωρίς αυτό να είναι το σύνηθες) ότι υπάρχει κάποιος λοιμώδης παράγοντας που παραμένει. Tο συνηθέστερο είναι να υπάρχει αλλεργιογόνος παράγοντας που παραμένει και τον οποίο πρέπει να εντοπίσουμε και να απομακρύνουμε.
Με πληροφορίες από το mayoclinic.or
Πηγή