Με αφορμή την Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) μαθαίνουμε περισσότερα για την ψυχική υγεία, τις ψυχικές διαταραχές, τις θεραπείες, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία για την ψυχική υγεία των παιδιών.
Το να είσαι ψυχικά υγιής κατά την παιδική ηλικία σημαίνει ότι έχεις φτάσει τα αναπτυξιακά και συναισθηματικά ορόσημα, έχεις μάθει υγιείς κοινωνικές δεξιότητες και πώς να τις αντιμετωπίσεις όταν υπάρχει κάποιο προβλήματα. Τα ψυχικά υγιή παιδιά έχουν θετική ποιότητα ζωής και μπορούν να λειτουργούν καλά στο σπίτι, στο σχολείο και στις παρέες τους.
Οι ψυχικές διαταραχές μεταξύ των παιδιών περιγράφονται ως σοβαρές αλλαγές στον τρόπο που τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν, συμπεριφέρονται ή χειρίζονται τα συναισθήματά τους, τα οποία τους προκαλούν αγωνία και προβλήματα στο να βγάλουν πέρα την ημέρα τους. Πολλά παιδιά βιώνουν περιστασιακά φόβους και ανησυχίες ή εμφανίζουν διαταραγμένη συμπεριφορά. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επίμονα και επηρεάζουν το σχολείο, το σπίτι ή τις δραστηριότητες παιχνιδιού, το παιδί μπορεί να διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή.
Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς η έλλειψη της ψυχικής διαταραχής. Τα παιδιά που δεν έχουν κάποια ψυχική διαταραχή μπορεί να διαφέρουν ως προς το πόσο καλά τα πάνε, και τα παιδιά που έχουν την ίδια διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή μπορεί να διαφέρουν στα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και στην ποιότητα ζωής τους.
Ποιες είναι οι πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στα παιδιά
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων ψυχικών διαταραχών που μπορούν να διαγνωστούν στην παιδική ηλικία είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το άγχος (φόβοι ή ανησυχίες) και οι διαταραχές συμπεριφοράς.
Άλλες παιδικές διαταραχές και ανησυχίες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, συμπεριφέρονται ή χειρίζονται τα συναισθήματά τους μπορεί να περιλαμβάνουν μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό και παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση ουσιών και ο αυτοτραυματισμός.
Ποια είναι τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών
Τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου καθώς το παιδί μεγαλώνει και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες στο πώς ένα παιδί παίζει, μαθαίνει, μιλά και ενεργεί ή πώς χειρίζεται τα συναισθήματά του. Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν στην πρώιμη παιδική ηλικία, αν και ορισμένες διαταραχές μπορεί να αναπτυχθούν κατά την εφηβεία. Η διάγνωση τίθεται συχνά στα σχολικά χρόνια και μερικές φορές νωρίτερα. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά με ψυχική διαταραχή μπορεί να μην αναγνωριστούν ή να διαγνωστούν ότι έχουν.
Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ψυχικές διαταραχές των παιδιών;
Ναι. Οι ψυχικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας μπορούν να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που βασίζονται στα καλύτερα και πιο πρόσφατα ιατρικά στοιχεία. Οι γονείς και οι γιατροί πρέπει να συνεργάζονται στενά με όλους όσους εμπλέκονται στη θεραπεία του παιδιού – δασκάλους, προπονητές, θεραπευτές και άλλα μέλη της οικογένειας. Η εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πόρων θα βοηθήσει τους γονείς, τους γιατρούς και τους δασκάλους, να καθοδηγήσουν το παιδί προς την επιτυχία. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των παιδιών με ψυχικές διαταραχές.
Ποια παιδιά επηρεάζονται;
Οι ψυχικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν πολλά παιδιά και οικογένειες. Αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας, αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές. Με βάση την έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και του Ινστιτούτου Ιατρικής, το οποίο συγκέντρωσε ευρήματα από προηγούμενες μελέτες, εκτιμάται ότι το 2007, το 13-20% των παιδιών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες (έως 1 στα 5 παιδιά) βίωσαν ψυχική διαταραχή.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος των ψυχικών διαταραχών στα παιδιά;
Η ψυχική υγεία είναι σημαντική για τη συνολική υγεία του παιδιού. Οι ψυχικές διαταραχές είναι χρόνιες καταστάσεις υγείας – καταστάσεις που διαρκούν πολύ και συχνά δεν εξαφανίζονται εντελώς – που μπορούν να συνεχιστούν καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής. Χωρίς έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα παιδιά με ψυχικές διαταραχές μπορεί να έχουν προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο και στη δημιουργία φιλιών. Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, προκαλώντας προβλήματα που μπορούν να συνεχιστούν και στην ενήλικη ζωή τους.
Τι μπορείτε να κάνετε αν είστε γονείς, εκπαιδευτικοί, έφηβοι ή ειδικοί
Γονείς: Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας. Συζητήστε με τον ειδικό που παρακολουθεί το παιδί σας εάν έχετε ανησυχίες για τον τρόπο συμπεριφοράς του στο σπίτι, στο σχολείο ή στον τρόπο που συμπεριφέρεται στου φίλους του.
Έφηβοι: Είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζετε για την ψυχική σας υγεία όσο σημαντικό είναι να φροντίζετε και για τη σωματική σας υγεία. Εάν είστε θυμωμένοι, ανήσυχοι ή λυπημένοι, μην φοβάστε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας και να επικοινωνήστε με έναν έμπιστο φίλο σας ή τους γονείς σας ή κάποιον άλλο ενήλικα που εμπιστεύεστε.
Επαγγελματίες υγείας: Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία βάσει επικαιροποιημένων οδηγιών είναι πολύ σημαντικές. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών των παιδιών.
Δάσκαλοι/διευθυντές σχολείων: Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για να μπορούν τα παιδιά να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Συνεργαστείτε με τις οικογένειες και τους ειδικούς υγείας εάν έχετε ανησυχίες για την ψυχική υγεία ενός παιδιού στο σχολείο σας.
πηγή: CDC.gov
Πηγή