Ο θηλασμός προκαλεί άγχος σε πολλές νέες μητέρες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος. «Παράγω αρκετό γάλα;», «Τρέφεται το μωρό επαρκώς;», «Γιατί έχω χαμηλή ροή;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πιθανά να έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό. Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα.
Τι προκαλεί τη χαμηλή ροή γάλακτος;
Το στήθος της μέλλουσας μαμά προετοιμάζεται για τον θηλασμό, ήδη από τον 3ο μήνα κύησης. Τότε ξεκινά να αναπτύσσεται ο αδένας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή γάλακτος και αυξάνει τον αριθμό των γαλακταγωγών στο στήθος. Μέχρι και το τέλος του δευτέρου τριμήνου, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στο σώμα και είστε έτοιμες για τον θηλασμό. Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εκεί.
Μετά τη γέννηση του μωρού, οι ορμόνες προλακτίνη και οξυτοκίνη είναι υπεύθυνες για την παραγωγή γάλακτος. Την ώρα του θηλασμού, τα επίπεδα της προλακτίνης αυξάνονται και παράγεται ολοένα και περισσότερο γάλα, στα πλαίσια ενός συνεχή κύκλου προσφοράς και ζήτησης.
Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι προκαλεί τη χαμηλή ροή γάλακτος. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος εξαρτάται από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης που αναφέρουμε παραπάνω, οι ερευνητές ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους ακριβείς παράγοντες που την επηρεάζουν.
Μερικά από τα πιθανά αίτια είναι τα εξής:
Συμπλήρωμα
Δίνοντας στο μωρό συνδυασμό μητρικού και ξένου γάλακτος, το μωρό δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γάλακτος από το στήθος, με αποτέλεσμα το ίδιο το στήθος να παράγει λιγότερο γάλα.
Μεγάλο κενό μεταξύ των γευμάτων
Σίγουρα το να περάσει αρκετή ώρα από τον ένα θηλασμό στον άλλο, είναι κάτι πολύ βολικό για μία μητέρα. Όμως, με αυτόν τον τρόπο το στήθος δεν δέχεται τα απαραίτητα για την παραγωγή γάλακτος ερεθίσματα, στο χρονικό διάστημα που απαιτείται, με αποτέλεσμα η ροή του γάλακτος να μειώνεται.
Γεύματα μικρής διάρκειας
Τα σύντομα γεύματα (πχ πέντε λεπτά από το ένα στήθος και πέντε από το άλλο), όχι μόνο δε θα βοηθήσουν το μωρό να προσλάβει επαρκή ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, αλλά επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
Χρήση πιπίλας
Σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση πιπίλας σημαίνει λιγότερος θηλασμός, και ο λιγότερος θηλασμός μειωμένη παραγωγή γάλακτος αντίστοιχα.
Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε χαμηλή ροή γάλακτος;
Υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι το μωρό σας είναι χορτάτο και συνεπώς ότι η ποσότητα γάλακτος που παράγετε είναι επαρκής.
- Οι κενώσεις του μωρού: Εάν αλλάζετε την πάνα του μωρού τρεις με τέσσερις φορές την ημέρας και οι κενώσεις του μωρού έχουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα, την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννησή του, σημαίνει ότι τρέφεται επαρκώς. Στους δύο με τρεις μήνες, η συχνότητα των κενώσεων είναι μία την ημέρα.
- Τα ούρα του μωρού: Εάν η πάνα του μωρού είναι βρεγμένη κάθε φορά που το αλλάζετε (περίπου έξι φορές την ημέρα) το μωρό τρέφεται επαρκώς. Επιπλέον, τα ούρα του μωρού πρέπει να είναι άοσμα και άχρωμα.
- Ψυχολογία μωρού: Ένα μωρό που δεν έχει χορτάσει είναι ανήσυχο, γκρινιάζει και κλαίει. Αντιθέτως, ένα χορτάτο μωρό είναι ήρεμο αι το πιθανότερο είναι να κοιμάται μετά το φαγητό του.
- Αύξηση βάρους του μωρού: Η καλύτερη ένδειξη ότι το μωρό τρέφεται επαρκώς είναι η αύξηση του σωματικού του βάρους. Εάν το μωρό παίρνει 115 με 225 γραμμάρια ανά εβδομάδα, θεωρείται ότι προσλαμβάνει αρκετό γάλα.
Πώς μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος;
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή στάση θηλασμού.
- Αφήστε το μωρό να επιλέξει πότε θα τελειώσει το γεύμα του.
- Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό ξένο γάλα, εκτός και εάν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός.
- Μείνετε ενυδατωμένη.
- Ακολουθήστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή