Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Ενδιάμεση αιμορραγία: Μήπως υπάρχει πολύποδας μήτρας;

Οι πολύποδες της μήτρας παρουσιάζονται συχνά, πολλές φορές όμως χωρίς συμπτώματα ώστε να καταλάβει η γυναίκα άμεσα την παρουσία τους. Μια ένδειξη που δίνουν, ωστόσο, είναι η αιμορραγία ενδιάμεσα στις περιόδους.

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν: οι πολύποδες αποτελούν καλοήθεις σχηματισμούς, εντοπίζονται εύκολα από τον γιατρό και μπορούν να αφαιρεθούν. Συχνά εντοπίζονται σε μια τυχαία εξέταση, στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ή στη διαδικασία διερεύνησης της γονιμότητας.

Τι ακριβώς είναι οι πολύποδες;

Οι πολύποδες είναι καλοήθειες σχηματισμοί στο τοίχωμα (ενδομητρικοί) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες). Μπορούν να είναι επίπεδοι ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί). Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση στις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Οι πολύποδες γίνονται συνήθως αντιληπτοί λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούν: συχνά αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν η ασθενής προσπαθεί για εγκυμοσύνη, ένας πολύποδας μπορεί να ενοχλεί και άρα να προκαλεί υπογονιμότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, οι πολύποδες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή η γυναίκα δε νιώθει καμία ενόχληση. Τότε ανιχνεύονται στον υπέρηχο ή στη σαλπιγγογραφία π.χ. κατά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο ή κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Πολύποδες και σαλπιγγογραφία

Η ανώδυνη υπερηχο-σαλπιγγογραφία, εκτός από τη διαβατότητα των σαλπίγγων, μπορεί να ανιχνεύσει και πιθανούς πολύποδες στη μήτρα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση στη διερεύνηση της γονιμότητας κάθε γυναίκας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής να έχει μια πιο λεπτομερή εικόνα της υγείας της γυναίκας αναφορικά με τη γονιμότητά της.

Πολύποδες και γονιμότητα

Είναι φυσιολογικό οι γυναίκες να αναρωτιούνται για το πώς και για το εάν επηρεάζουν οι πολύποδες τη γονιμότητά τους. Οι πολύποδες, εμποδίζουν συχνά την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα ή αυξάνουν την πιθανότητα μιας αποβολής. Ενώ, αν απομακρυνθούν, οι μελέτες δείχνουν, πως αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης.

Αντιμετώπιση με υστεροσκόπηση

Η αφαίρεση των πολυπόδων γίνεται με την υστεροσκόπηση, η οποία είναι μια σύντομη διαδικασία ρουτίνας και διενεργείται με ελαφρά μέθη προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος.

Μετά την υστεροσκόπηση, η γυναίκα παραμένει για λίγη ώρα στην ανάνηψη αλλά δε χρειάζεται να νοσηλευτεί. Την ίδια μέρα η γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει κανονικά το καθημερινό της πρόγραμμα.

Πότε να κλείσω ραντεβού για υστεροσκόπηση;

Η καλύτερη χρονική στιγμή για την αφαίρεση του πολύποδα με υστεροσκόπηση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από τη διαδικασία, λόγω της ‘μέθης’. Διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά.

Είναι επώδυνη η διαδικασία; Μπορώ να φύγω μετά την υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνους περιόδου μετά την επέμβαση. Αν το χρειαστεί, μπορεί να ανακουφιστεί με απλά παυσίπονα.

Μετά την διαδικασία η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Επειδή της έχει χορηγηθεί ‘μέθη’, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία (π.χ. έμετος, υπνηλία).  Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.

EM 2020 high res

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com 
facebook.com/Gennima 
Instagram.com/gennimaivf




Πηγή