Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Ομφαλικό κοκκίωμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ομφάλιος λώρος κόβεται μετά τον τοκετό, ένα μικρό κομμάτι του όμως παραμένει κολλημένο στην κοιλιά του μωρού. Σταδιακά, αλλάζε όψη, χρώμα και μόλις το μωρό φτάσει 2-3 εβδομάδων πέφτει από μόνος του

Τι είναι το ομφαλικό κοκκίωμα; 

Αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται μια μικρή μάζα μέσα στον ομφαλό, η οποία συνήθως έχει ροζ χρώμα ή είναι στο χρώμα του δέρματος. Η μάζα αυτή  λέγεται ομφαλικό κοκκίωμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται και σε ενήλικες, συνήθως μετά από κάποιο τατουάζ ή piercing στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Τι προκαλεί το ομφαλικό κοκκίωμα;

Περίπου 1 στα 500 μωρά εμφανίζουν ομφαλικό κοκκίωμα, και μέχρι και σήμερα τα ακριβή αίτια εμφάνισής του παραμένουν άγνωστα. Πιθανά να σχετίζεται με κάποια ελαφριά μόλυνση της περιοχής ή τον τρόπο με τον οποίο κόπηκε ο ομφάλιος λώρος

Τα ομφαλικά κοκκιώματα μπορεί να έχουν μέγεθος έως και 10 mm και εάν δεν αντιμετωπισθούν έχουν την τάση να μεγαλώνουν. Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο, η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει εστία βακτηρίων και να μολυνθεί. 

omfaliko kokiwma 1

Πώςαντιμετωπίζεται το ομφαλικό κοκκίωμα;

Στην περίπτωση που το ομφαλικό κοκκίωμα είναι μικρό σε μέγεθος, μπορείτε να το καθαρίσετε και μόνοι σας στο σπίτι με οινόπνευμα και μία καθαρή γάζα. Σταδιακά, η μάζα αυτή θα “συρρικνωθεί” και θα εξαφανιστεί. 

Εάν το ομφαλικό κοκκίωμα είναι πιο μεγάλο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, ο οποίος θα το καυτηριάσει με νιτρικό άργυρο. Μία μικρή ποσότητα τοποθετείται στο σημείο, η οποίο “καίει” και συρρικνώνει το κοκίωμα. 

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή