Το περίφημο “τρώμε για δύο” που είθισται να λέγεται στην εγκυμοσύνη, δεν είναι παρά ένας μύθος. Οι ανάγκες του οργανισμού της μέλλουσας μητέρας σίγουρα αυξάνονται, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσει τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει.
Σύμφωνα με έρευνες, η υπερκατανάλωση φαγητού, όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά αντιθέτως, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου μακροπρόθεσμα και του μωρού. Το δεύτερο τρίμηνο, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει περίπου μέχρι 340 παραπάνω θερμίδες ανά ημέρα, ενώ το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο, μέχρι 450.
Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης φαγητού στην εγκυμοσύνη
Αύξηση βάρους
Τρώγοντας παραπάνω από όσο χρειάζεστε, αναπόφευκτα θα αυξήσετε το σωματικό σας βάρος, κάτι το οποίο να επιδεινώσει τον πόνο στα πόδια, τη μέση ή την πλάτη. Επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε κιρσούς και αιμορροΐδες.
Αυξημένες πιθανότητες διαβήτη κύησης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές κάνουν την πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό ακριβώς είναι ο διαβήτης κύησης, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο.
Επιδεινώνει τις καούρες
Οι καούρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η μήτρα που ολοένα και μεγαλώνει, πιέζει το στομάχι και τα έντερα με αποτέλεσμα να αισθάνεστε δυσφορία. Η υπερκατανάλωση φαγητού μόνο χειρότερα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε.
Αυξάνει τις πιθανότητες τοκετού με καισαρική
Τρώγοντας παραπάνω από όσο χρειάζεστε, δεν αυξάνεται μόνο το δικό σας βάρος, αλλά και το βάρος του εμβρύου. Σε περιπτώσεις όπου τα μωρά έχουν αυξημένο βάρος, είναι πολύ πιθανό ο τοκετός να πρέπει να γίνει με τη μέθοδο της καισαρικής.
Υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών
Μπορεί τώρα να τρώτε ό,τι θέλετε και σε ό,τι ποσότητα θέλετε γιατί νιώθετε ότι έχετε το “άλλοθι” της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό οι διατροφικές αυτές συνήθειες να “μείνουν” και μετά την εγκυμοσύνη.
Τι μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού;
- Στοχεύστε στα συχνά και μικρά γεύματα.
- Καταναλώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
- Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και το απλό περπάτημα βοηθάει.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πόσα κιλά πρέπει να πάρετε μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας, ανάλογα με το σωματότυπό σας και τις ανάγκες του οργανισμού σας.
- Πίνετε πολύ νερό
Πηγή: parenting.firstcry.com
Πηγή