Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Κατάθλιψη στα παιδιά: Γιατί αυξάνεται και πώς να τα βοηθήσετε

Αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από κατάθλιψη. Τα παιδιά εμφανίζουν διάφορες διαταραχές που συχνά παρερμηνεύονται είτε λόγω εφηβείας είτε κάποιων άλλων αλλαγών που μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή τους τη δεδομένη στιγμή.

Υπολογίζεται ότι το 2-4% των παιδιών πάσχουν από κατάθλιψη. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 13% για τα παιδιά άνω των 10 ετών και περίπου 20-30% για παιδιά που βρίσκονται στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία.

Όπως αναφέρει η παιδίατρος Dr. Cindy Gellner , η ίδια δέχεται στο ιατρείο της, 4-5 φορές την εβδομάδα παιδιά 8 ετών και άνω που παλεύουν με την κατάθλιψη κι όπως τονίζει αυτός είναι ένας συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός.

Γιατί αυξάνεται η κατάθλιψη στα παιδιά

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί η κατάθλιψη αυξάνεται στα παιδιά, ξεκινώντας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παιδιά ολοένα κι από μικρότερη ηλικία είναι συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι. Και ενώ συνέβαινε πάντα, ειδικά με τους εφήβους, να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομηλίκους τους, τώρα πιέζονται όλο και περισσότερο λόγω των social media. Οι έφηβοι στρέφονται σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων για να δουν ποιες είναι οι τρέχουσες τάσεις και μετρούν την αυτοεκτίμησή τους με τον αριθμό των likes που λαμβάνουν στις αναρτήσεις τους.

Τα παιδιά βλέπουν επίσης να προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης, μεγάλη αρνητικότητα. H επιθετικότητα και η βία κυριαρχούν ενώ ακόμα και τα τραγούδια που είναι δημοφιλή μεταξύ των μικρών παιδιών, μιλούν για όπλα και σκοτωμούς.

Παράλληλα, η πίεση να είναι τέλειοι, να είναι επιτυχημένοι, να είναι οι καλύτεροι σε ό,τι κάνουν, είναι ασφυκτική για τα παιδιά. Ο πήχης είναι τόσο ψηλά που αισθάνονται αδύναμοι να τον φτάσουν.

Και τέλος, ο κορονοϊός. Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια τα παιδιά γνώρισαν μια άλλη καθημερινότητα. Παρέμειναν στο σπίτι κλεισμένα, περνώντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας μπροστά σε μια οθόνη. Καμιά δραστηριότητα, καμιά διαπροσωπική επαφή με φίλους και συμμαθητές.

Μάλιστα αρκετοί ψυχολόγοι εκτιμούν ότι ακόμα δεν φανεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των παιδιών.

paidiki katahtlipsi3

Ποια είναι τα σημάδια της κατάθλιψης στα παιδιά

Πολλοί άνθρωποι περιμένουν τα παιδιά με κατάθλιψη να είναι λυπημένα και σιωπηλά. Όμως δεν ισχύει πάντα αυτό. Μπορεί να παρουσιαστεί ως κόπωση, ως θυμός ή τα συμπτώματα να μοιάζουν με αυτά της ΔΕΠΥ.

Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στον τρόπο που τρώνε (πάρα πολύ ή πολύ λίγο) ή που συμπεριφέρονται (αδικαιολόγητος θυμός, διακοπή δραστηριοτήτων, απομόνωση)

Τέλος, μπορεί να παρουσιαστεί ως αυτοτραυματισμός. Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που εμφανίζεται στα κορίτσια. Το κόψιμο με αιχμηρά αντικείμενα ή η χρήση γόμας για να κάψουν το δέρμα τους είναι δύο μέθοδοι που γιατροί βλέπουν συχνά.

Σπάνια η κατάθλιψη εμφανίζεται αρχικά με απόπειρα αυτοκτονίας. Όταν όμως γίνονται προσπάθειες, τα αγόρια επιλέγουν την πιο θανατηφόρα μέθοδο από τα κορίτσια.

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κατάθλιψη, προσπαθήστε να του μιλήσετε. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι είστε εκεί επειδή νοιάζεστε και θέλετε να το βοηθήσετε.
Είναι αναγκαίο να κλείσετε ραντεβού με γιατρό το συντομότερο δυνατό. Να θυμάστε όμως ότι ο παιδίατρός σας δεν είναι θεραπευτής. Πρέπει να το παραπέμψει σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο. «Πάντα λέω στους γονείς των ασθενών μου: “Δεν θα θέλατε ένας ψυχίατρος να διαχειρίζεται το άσθμα του παιδιού σας. Είμαι πολύ καλύτερη σε αυτό. Ομοίως, ένας παιδοψυχοθεραπευτής ή ψυχίατρος είναι πολύ καλύτερος στη διαχείριση των προβλημάτων ψυχικής υγείας του παιδιού σας», εξηγεί η Dr. Cindy Gellner .

Πηγή: healthcare.utah.edu


Πηγή