Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025

Βόρεια Κορέα: 10 χρόνια Κιμ Γιονγκ Ουν -Η πιο απομονωμένη χώρα στον πλανήτη | ΚΟΣΜΟΣ

Αφού ανέλαβε σε νεαρή ηλικία την ηγεσία της Βόρειας Κορέας πριν δέκα χρόνια, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι πλέον ένας από τους πιο πεπειραμένους ηγέτες του πλανήτη.

Αντίθετα με πολλούς ομολόγους του, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκλογών, περιορισμού των αριθμών των θητειών που μπορεί να υπηρετήσει, ούτε ακόμη για το γήρας, καθώς είναι μόλις 37 ετών, και μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας επί πολλές δεκαετίες ακόμη, αν του το επιτρέψει η υγεία του.

Η διαδρομή που έχει διανύσει τα δέκα προηγούμενα χρόνια επιτρέπει να προβλεφθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελλοντική του πορεία, μεταξύ απομόνωσης της χώρας του και ανάπτυξης της πυρηνικής τεχνολογίας.

«Δεν μπορεί να θρέψει τους ανθρώπους, όμως είναι ικανός να διατηρήσει στη ζωή το πολιτικό καθεστώς» με τα όπλα του, εκτιμά η Σου Κιμ, αναλύτρια στο Rand Corporation. «Και αυτό είναι πιο σημαντικό για τον Κιμ».

Αρχικά θεωρήθηκε υποχείριο των Βορειοκορεατών στρατηγών και των γραφειοκρατών του Κόμματος των Εργατικών. Ο γιος και διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2011, επέβαλε την εξουσία του με τη βία, εκτελώντας τον θείο του Γιανγκ Σονγκ Θάεκ το 2013 με την κατηγορία της προδοσίας.

Επίσης κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ- Ναμ, που φονεύθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με νευροτοξικό παράγοντα το 2017.

Παράλληλα ο Κιμ προχώρησε σε τέσσερις πυρηνικές δοκιμές και το 2017 στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να πλήξουν όλο το έδαφος των ΗΠΑ, αψηφώντας την επιβολή ολοένα και πιο αυστηρών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επί μήνες χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας φόβους για ένοπλη σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας «ολοκληρώθηκε».

«Μια πρόσκαιρη προσέγγιση»

Με τη βοήθεια του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν, ο Κιμ έγινε το 2018 ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που συναντήθηκε με εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο στη Σιγκαπούρη.

Αυτή η συνάντηση κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό λόγω του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την Σου Κιμ.

«Η ανάπτυξη του εξοπλιστικού προγράμματος, η αξιόπιστη πυρηνική και πυραυλική απειλή καθώς και η πρόσκαιρη προσέγγιση των ηγετών –του Τραμπ, του Μουν και του Κιμ-συνέβαλαν για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες», εξηγεί η ίδια.

Στη διάρκεια μίας και μόνο συνάντησης ο νεαρός ηγέτης γοήτευσε τον Αμερικανό πρόεδρο, που ήταν σχεδόν 40 χρόνια μεγαλύτερός του.

Ο Τραμπ, ξαφνικά, άρχισε να εξαίρει «την ειδική σχέση» που έχει με τον Κιμ, κάνοντας λόγο κάποιες φορές για «αγάπη» μεταξύ τους, αν και στο παρελθόν τον είχε αποκαλέσει «μικρό πυραυλάνθρωπο» (little rocket man).

Την ίδια χρονιά ο Κιμ συναντήθηκε με τον Μουν και επανειλημμένα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, βασικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.

«Ήταν γοητευτικός», δηλώνει ο Σουνγκ- Γιουν Λι, καθηγητής κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Tufts. «Ο σκληρός δικτάτορας με τη γελοία φιγούρα μεταμορφώθηκε σε έναν μεταρρυθμιστή που τάσσεται υπέρ της ειρήνης, έναν υπεύθυνο διαχειριστή πυρηνικών όπλων και γκουλάγκ, ενδεχομένως διατεθειμένο να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του».

Η δεύτερη συνάντησης κορυφή μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ, στο Ανόι, περιήλθε σε αδιέξοδο καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας και για τις υποχωρήσεις που θα έκανε σε αντάλλαγμα η Πιονγκγιάνγκ.

Μια ακόμη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες επίσης δεν απέφερε καρπούς.

«Κοινός αντίπαλος»

Οι διπλωμάτες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν είχε ποτέ σκοπό να εγκαταλείψει πλήρως την ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ένα σχέδιο στο οποίο η Βόρεια Κορέα έχει αφιερώσει πολλά χρήματα και εξαιτίας του οποίου έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Πιονγκγιάνγκ μάλιστα σκόπευε να εξακολουθήσει να αναπτύσσει το οπλοστάσιό της.

Οι δεσμοί μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Πεκίνου είναι «μια σχέση αγάπης- μίσους μεταξύ δύο αδελφών εχθρών», σύμφωνα με τον καθηγητή Λι.

«Κανένας από τους δύο δεν λατρεύει τον άλλο, όμως και οι δύο αναγνωρίζουν στον άλλο τον πιο στενό σύμμαχο σε θέματα στρατηγικής, ιδεολογίας, ιστορίας και αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ ως κοινό εχθρό», προσθέτει.

«Σημαντική επιτυχία»

Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρκεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην Κίνα, για να δει ότι η αύξηση του πλούτου μπορεί να ενισχύσει τη δημοτικότητα του ηγέτη ενός κράτους που διοικείται από ένα κόμμα.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας φυτοζωεί εδώ και δεκαετίες και ο πληθυσμός της χώρας υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις τροφίμων.

Σε αυτές τις δυσκολίες προστίθεται και το πλήρες κλείσιμο των συνόρων της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19.

«Από οικονομική άποψη η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις διεθνώς», σημειώνει ο Παρκ Ουόν-γκον, καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Ewha Womans της Σεούλ.

«Όμως με το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι ικανή να επηρεάζει τις δύο παγκόσμιες δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα», προσθέτει. «Θα το χαρακτήριζα σημαντική επιτυχία της Πιονγκγιάνγκ».


Πηγή