Πολλοί είναι οι γονείς που προβληματίζονται βλέποντας το αγοράκι τους να είναι λίγο πιο συνεσταλμένο, πιο κλειστό, πως θα καταφέρουν να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του, πως θα το κάνουν να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του. Η πιο κλασσική συμβουλή είναι να αναρωτηθείτε λοιπόν ποια είναι η δική σας σχέση με την αυτοπεποίθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς τείνουν να λειτουργούν ως καθρέφτης της ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών τους, με αποτέλεσμα ορισμένα γνωρίσματα του χαρακτήρα, όπως ο θυμός και ο φόβος, να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω της ανατροφής. Εάν θέλουμε λοιπόν πράγματι να μεριμνήσουμε όχι μόνο για την αυτοπεποίθηση, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση της ψυχικής υγείας του παιδιού μας, θα πρέπει πρώτα να έχουμε επιλύσει τις δικές μας εσωτερικές συγκρούσεις και να έχουμε αποκτήσει εμπιστοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό, ως γονείς.
Photo by Bethany Beck on Unsplash
Ενθαρρύνετε τη συναισθηματική έκφραση
Άλλοι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι μέσα από την ενθάρρυνση της συναισθηματικής έκφρασης. Ξέρουμε πόσο καλά κρατούν ακόμα και σήμερα τα στερεότυπα και πως στιγματίζουν πολλούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον τα μικρά αγοράκια, όταν μαθαίνουν πως το να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αυτό που νιώθουν και αισθάνονται είναι κατακριτέο. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα αγόρια σας να μοιράζονται τα συναισθήματά τους μόνο όταν νιώθουν άνετα και ελεύθερα και σε περιβάλλον που δεν θα ντραπούν ή δεν θα κριθούν για αυτό το μοίρασμα. Μάθετε να «ακούτε» αυτό το μοίρασμα χωρίς να κάνετε κριτική, χωρίς να ανησυχείτε για ότι σας λέει και να πρέπει να κάνετε κάτι…
Δώστε ευθύνες
Δώστε τους ευθύνες που αναλογούν βέβαια στην ηλικία τους. Αφήστε τα να τα βγάλουν μόνα τους πέρα, ενώ εσείς βρίσκεστε διακριτικά δίπλα τους, χωρίς όμως να παρεμβαίνετε.
Αφήστε τα να κάνουν λάθη
Αφήστε τα να κάνουν λάθη και να μάθουν μέσα από αυτά. Μην τρέχετε εσείς για εκείνα πριν από εκείνα, γιατί έτσι δεν θα δοκιμάσουν ποτέ τις δυνάμεις τους. Αντιθέτως θα τα περιμένουν όλα έτοιμα. Βέβαια, όλα γίνονται μέσα από ην ανάλογη οριοθέτηση, σεβόμενοι όμως και την ανάπτυξη της αυτονομίας.
Photo by Nadia Sitova on Unsplash
Μιλήστε τους και θαυμάστε τα
Μοιραστείτε μαζί τους όλα όσα θαυμάζετε και εκτιμάτε σε εκείνα. Ακούστε επίσης πως νιώθουν και τα ίδια χωρίς να τρέξετε να τα παρηγορήσετε ή να μειώσετε αυτό που ακούτε επειδή πιστεύετε πως έτσι θα το απαλύνετε στο παιδί σας αν δεν είναι κάτι ευχάριστο.
Απλά ακούστε τα
Όταν τα αγόρια σας μοιράζονται κάτι μαζί σας, μην αρχίσετε τις συμβουλές αλλά απλά ακούστε τα. Μην κλειδώνετε την συναισθηματική έκφραση ούτε και το μοίρασμα της στιγμής που θα οδηγήσει σταδιακά σε μεγαλύτερο άνοιγμα και μοίρασμα, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
Μπορεί να θέλετε το καλύτερο για τα αγόρια σας, αυτό όμως δεν δικαιολογεί την υπερπροστασία, τον διαρκή έλεγχο, την αναζήτηση της τελειότητας. Αντιθέτως, είναι τρόποι για να τα κάνετε να κλειστούν στο …καβούκι τους ή να βγάλουν αντιδραστικότητα.
Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash
Ενισχύστε την έμφαση στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα
Ενισχύστε την έμφαση στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα, όπως και την αξία της κοινωνικότητας. Αλήθεια, πόσο σημαντική η κοινωνικοποίηση που έρχεται μέσα από τις επαφές και τις συναναστροφές. Πόσα μαθήματα δίνει αλλά και πόσες ευκαιρίες εξέλιξης μέσα από την δοκιμή και το αποτέλεσμα…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή