Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Τι δεν πρέπει να λέτε στο έφηβο παιδί σας

Η εφηβεία σχετίζεται με πολλές αλλαγές και σκαμπανεβάσματα της διάθεσης του παιδιού.

Αυτή η συναισθηματική αναταραχή που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και η αδυναμία να διαχειριστεί τα συναισθήματά του,  κάνει το παιδί πιο ευάλωτο αλλά και ευέξαπτο.

Και επειδή είστε οι γονείς του, οι σκέψεις και οι αντιλήψεις σας είναι πολύ σημαντικές για το έφηβο παιδί σας ακόμα και αν δείχνει το αντίθετο.Είναι σημαντικό λοιπόν να προσέχετε τη συμπεριφορά σας και περισσότερο το τι λέτε.

«Ευτυχώς δεν σου έμοιασε ο αδελφός /ή σου»

Η σύγκριση είναι το χειρότερο πράγμα. Κανείς δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος, κι εσείς ως γονείς πρέπει να το κατανοήσετε και να το σεβαστείτε αυτό.
Είναι κατανοητό ότι πολλοί γονείς το λένε για να ταρακουνήσουν το παιδί του προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του. Συγκρίνοντας το όμως, συνθλίβετε την όποια εμπιστοσύνη έχει στο πρόσωπό σας.

«Τι θα κάνεις με τη ζωή σου;»

Η ερώτηση αυτή έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Όμως όταν τίθεται σε έναν έφηβο με θυμό, τον κάνει να νιώθει αποτυχημένος πριν καν καλά καλά προσπαθήσει για το ο,τιδήποτε.

«Δεν κάνεις τίποτα όλη μέρα…»

Οι έφηβοι ξέρουν τα κουμπιά των γονιών τους και τα πιέζουν με κάθε ευκαιρία. Δοκιμάζουν τις αντοχές και κάνουν ότι μπορούν για να προκαλέσουν την αντίδρασή τους. Γι΄αυτό και οι γονείς δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς που πληγώνουν τα παιδιά. Απεναντίας πρέπει να δείχνουν με τον τρόπο τους ότι τα αγαπούν άνευ όρων, προσπαθώντας παράλληλα να πουν αυτό που θέλουν με διαφορετικό ύφος και τρόπο.

« Μας κάνεις ρεζίλι»

Αυτή η πράξη μπορεί να αφορά τη συμπεριφορά ή την εμφάνιση του έφηβου.Υπάρχουν φορές που οι έφηβοι κάνουν λάθη που είναι αρκετά μεγάλα για να τα αποδεχτούμε. Όμως, δεν παύουν να είναι παιδιά και ίσως χρειάζεται τη βοήθειά σας.

Από την άλλη, το προκλητικό ντύσιμο ή οι προκλητικοί τρόποι, τα τατουάζ, τα βαμμένα μαλλιά δεν είναι παρά μια φάση που περνούν οι έφηβοι για να αρέσουν, να ξεχωρίσουν, να γίνουν αποδεκτοί στην παρέα τους. Οι γονείς μπορούν να διατυπώσουν την γνώμη τους εστιάζοντας στο αν πραγματικά χρειάζεται το παιδί τους αυτή την αλλαγή ή αν υποκρύπτει κάτι άλλο.

Πηγή: cafewhiz.com


Πηγή