H ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μιλήσει στην εξόδιο ακολουθία του πρώην Κάρολου Παπούλια.
Υπενθυμίζεται ότι, η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας θα τελεστεί αύριο, 29 Δεκεμβρίου, στις 13:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου.
Υπενθυμίζεται ότι, η τέλεση της κηδείας του Κάρολου Παπούλια θα είναι δημοσία δαπάνη, με τιμές που προσήκουν σε αρχηγό κράτους. Επίσης, αποφασίστηκε τριήμερο πένθος, από την ημέρα του θανάτου μέχρι και την ημέρα της κηδείας, ενώ οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων όλης της χώρας μέχρι αύριο θα κυματίζουν μεσίστιες.
Βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο για τον Κάρολο Παπούλια
Επίσης, έγινε γνωστό πως στις 29 και 30 Δεκεμβρίου θα υπάρχει, στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, βιβλίο συλλυπητηρίων για τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας, η είσοδος θα είναι από τη Βασ. Γεωργίου Β’, αριθ. 2, με ώρες προσέλευσης: 10:00-14:00 και 17:00-20:00.
Σακελλαροπούλου: «Τι άφησαν πίσω τους οι εορτασμοί» για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης
Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τη δική της αναδρομή στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αναφερόμενη στους σημαντικότερους σταθμούς του επετειακού έτους και κατέθεσε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της στον απόηχό του, στο βίντεο με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά «Με αφορμή το ’21» στο BLOD, την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
«Καθώς κλείνει η επετειακή χρονιά, αναπόφευκτα αναλογίζεται κανείς τι άφησαν πίσω τους οι εορτασμοί, πόσο συνέβαλαν για να διευρυνθεί η γνώση μας για την πιο κρίσιμη περίοδο της νεότερης ιστορίας μας, αλλά κυρίως για να βαθύνει η αυτογνωσία μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Μποδοσάκη, και μνημονεύοντας το Πολεμιστήριο Σάλπισμα του μεγάλου διαφωτιστή, Αδαμάντιου Κοραή, υπενθύμισε τα τρία εσαεί επίκαιρα μελήματα που αποτελούν την πνευματική και πολιτική του παρακαταθήκη: την ισονομία ως προϋπόθεση της ελευθερίας, την ομόνοια ως αναγκαίο στοιχείο μιας ευνομούμενης πολιτείας, και την παιδεία ως ουσιαστικό μέσο για τη διαμόρφωση πολιτικού ήθους και εθνικής αυτοσυνειδησίας.
Αναφερόμενη στις συνομιλίες που είχε με συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα, επισήμανε: «Είδα πραγματική συγκίνηση και γνήσια αναζήτηση του ουσιαστικού περιεχομένου της ελληνικής επανάστασης, αναγνώριση της σημασίας της, δέος και περηφάνια. Και αυτό είναι για μένα πολύτιμο και ελπιδοφόρο».
Το πλήρες βίντεο βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.blod.gr/arthrografia/na-bathynei-i-aytognosia-mas/
Κοιτώντας την ιστορία ως ευκαιρία αναστοχασμού για το μέλλον, το Ίδρυμα Μποδοσάκη κάλεσε 51 σημαντικές προσωπικότητες να μοιραστούν τη δική τους σύνδεση με την Επέτειο, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση. Το δικό τους «ταξίδι» στο 1821 έκαναν με χρονολογική σειρά οι: Νίκος Αλιβιζάτος, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννης Βούλγαρης, Λευτέρης Λαζάρου, Μαρία Ευθυμίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Εβίτα Αράπογλου, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Αρίστος Δοξιάδης, Σοφία Μπεκατώρου, Τάσος Γιαννίτσης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Βάσω Κιντή, Πέτρος Μάρκαρης, Γιώργος Κουμεντάκης, Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Μαυρογορδάτος, Mάρω Δούκα, Δημήτρης Τάρλοου, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Χρήστος Μποκόρος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σταύρος Μπένος, Κατερίνα Γαρδίκα, Γιώργος Ρόρρης, Άγγελος Χανιώτης, Μανόλης Κορρές, Τατιάνα Λύγαρη, Ρέα Γαλανάκη, Διονύσης Γραμμένος, Λώρα Παππά, Αφροδίτη Στάθη, Αγγέλα Καστρινάκη, Στάθης Καλύβας, Γιώργης Μαγγίνης, Ηώ Αγγελή, Τάσος Μπουλμέτης, Μαριάννα Κορομηλά, Όλια Λαζαρίδου, Απόστολος Δοξιάδης, Λένα Διβάνη, Αριστείδης Χατζής, Χριστίνα Κουλούρη, Πέτρος Θέμελης, Κατερίνα Τικτοπούλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Εύα Καραϊτίδη, Χρήστος Χωμενίδης.
Πηγή