Κοντά στην ολοκλήρωσή του οδεύει το θρίλερ με τη συμμετοχή ή μη του Νόβακ Τζόκοβιτς στο εφετινό Αυστραλιανό Όπεν.
Ο Σέρβος τενίστας έγινε κεντρική φιγούρα αυτές τις ημέρες όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά γενικότερα, λόγω του σάλου που ξέσπασε γύρω από το εάν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρώτο Γκραν Σλαμ του 2022.
Παρά την πρώτη νίκη του «Νόλε» στην ιστορία αυτή επί της αυστραλιανής κυβέρνησης, καθώς προπονήθηκε στις εγκαταστάσεις του Australian Open μετά την… απελευθέρωσή του, η παραμονή του στη χώρα και κατά συνέπεια η συμμετοχή του στο ένα από τα τέσσερα κορυφαία τουρνουά τένις στον κόσμο παραμένει αμφίβολη.
Ναι μεν και έπειτα από διάστημα εγκλεισμού σε ξενοδοχείο προσφύγων/μεταναστών ο Τζόκοβιτς κέρδισε το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως στο τέλος της ιστορίας θα υπερασπιστεί τον τίτλο του, με το φετινό τουρνουά να αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου.
Πριν από λίγες ώρες προστέθηκε ακόμη ένα επεισόδιο στα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη ερευνά εάν ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε εσφαλμένα πως δεν είχε ταξιδέψει για 14 ημέρες πριν από την πτήση του για τη χώρα, στην τελευταία ανατροπή της υπόθεσης με την ακύρωση της βίζας του.
Ερωτήματα τέθηκαν σχετικά με τη δήλωση που συμπλήρωσε ένας ατζέντης του Σέρβου σταρ, με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν ότι ήταν στο Βελιγράδι την ημέρα των Χριστουγέννων, πριν πετάξει για την Αυστραλία από την Ισπανία στις 4 Ιανουαρίου.
Τζόκοβιτς: Η τύχη του στα χέρια Έλληνα ομογενούς
Αυτός που θα κρίνει εάν θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί η απόφαση παραμονής του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία είναι ο υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, που ήταν και παραμένει μια αμφιλεγόμενη πολιτική φυσιογνωμία, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και Έλληνα παππού στην αντίσταση.
Ο 44χρονος πολιτικός -μέλος της (συντηρητικής) κυβέρνησης Μόρισον- ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2020. Επί των ημερών του στο υπουργείο, οι κανόνες για είσοδο στην Αυστραλία έγιναν πιο αυστηροί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν απορριφθεί ή αναιρεθεί χιλιάδες αιτήσεις για βίζα.
«Αν θέλεις να γίνεις Αυστραλός, πρέπει να αφομοιωθείς και να ενσωματωθείς στην αυστραλιανή κοινωνία», είναι το μότο του Χοκ.
Ο Αυστραλός πολιτικός με ελληνικές ρίζες, που έχει παντρευτεί δύο φορές, έχει μιλήσει ανοικτά εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και έχει υποστηρίξει ότι ένα τέτοιο γεγονός υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας. Μάλιστα, είχε παρέμβει δημόσια το 2018 υπέρ του δικαιώματος των εκκλησιαστικών σχολείων να μη δέχονται παιδιά με διαφορετικό προσδιορισμό φύλου. Επίσης, δεν είχε διστάσει να αναφέρει ότι η πρώτη μουσουλμάνα βουλευτής της Αυστραλίας, η Αν Άλι, με ρίζες από την Αίγυπτο, κέρδισε την έδρα της γιατί… η δική της διαφορετικότητα υπερίσχυσε των άλλων.
Η καταγωγή από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και ο αντιστασιακός παππούς
Το ακόμη πιο ιδιαίτερο με τον Χοκ είναι πως οι οικογενειακές καταβολές της μητέρας του κινούνταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο παππούς ήταν ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο ίδιος έχει μιλήσει για την αντάρτικη δράση του παππού του και τη μετανάστευση της οικογένειάς του λίγο πριν από τη Σφαγή του Χορτιάτη.
«Η μητέρα μου γεννήθηκε εκεί, σε αυτό το μικρό χωριό που λέγεται Χορτιάτης», είχε πει μέσω δηλώσεών του στην ιστοσελίδα neoskosmos, λίγο μετά την παραλαβή του νέου χαρτοφυλακίου του. Μάλιστα, ανέφερε και λεπτομέρειες για το πώς οι πρόγονοί του έφυγαν από το χωριό, προτού στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 οι ναζί και οι συνεργάτες τους εκτελέσουν 147 κατοίκους και κάψουν τις περιουσίες τους ως αντίποινα για επίθεση σε δύο γερμανικά αυτοκίνητα.
Σημειώνεται ότι ο Άλεξ Χοκ δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα και δεν μιλάει ελληνικά.
Πηγή