Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025
Σημάδια στη γλώσσα: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία

Σημάδια στη γλώσσα: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία

Ο πόνος, η φαγούρα, τα εξανθήματα και οι αλλόκοτες μυρωδιές είναι μερικά μόνο από τα σήματα SOS που «εκπέμπει» το σώμα μας ώστε να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Όπως ακριβώς τα μάτια, τα νύχια ή ακόμη και οι… πατούσες, έτσι και η γλώσσα μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας, ανάλογα με το χρώμα και την υφή της.

Δείτε ποια σημάδια στη γλώσσα μπορεί να αποτελούν ένδειξη ασθένειας.

1. Λεία και χλωμή επιφάνεια της γλώσσας

Η γλώσσα πρέπει κανονικά να είναι λίγο τραχιά, με μικροσκοπικά εξογκώματα στην επιφάνειά της. Όταν η γλώσσα είναι εντελώς λεία, ίσως υπάρχει στον οργανισμό έλλειψη βιταμίνης Β12 ή σιδήρου.

2. Μαύρη γλώσσα ή γλώσσα με «τρίχες»

Η έκφραση «μάλλιασε η γλώσσα μου» φαίνεται πως κρύβει μια δόση αλήθειας. Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν κανονικές τρίχες επάνω στη γλώσσα, όμως μπορεί η επιφάνειά της να έχει αυτήν την αίσθηση όταν συσσωρεύονται μικροοργανισμοί και υπολείμματα. Δεν φτάνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας, πρέπει να τρίβετε συστηματικά και τη γλώσσα σας. Η κακή στοματική υγιεινή έχει αποδειχθεί άλλωστε πως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Εάν η γλώσσα έχει μαύρη απόχρωση, είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί στη στοματική κοιλότητα μύκητες, συνήθως λόγω υποκείμενης πάθησης που έχει απορρυθμίσει το ανοσοποιητικό, όπως ο διαβήτης.

3. Πολύ μεγάλη γλώσσα

Εάν η γλώσσα μοιάζει να μην… χωρά στο στόμα, καλό θα είναι να κάνετε εξετάσεις για υποθυρεοειδισμό. Η συγκεκριμένη διαταραχή του θυρεοειδούς συνεπάγεται σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

4. Λευκή γλώσσα

Η λευκή απόχρωση της γλώσσας μπορεί να αποτελεί ένδειξη για λοίμωξη από μύκητες. Η λοίμωξη μπορεί να προκύψει όταν απορρυθμίζονται τα επίπεδα των βακτηρίων που δρουν ενάντια στους μύκητες της στοματικής κοιλότητας.

5. Έλκη στη γλώσσα

Είναι πολλές οι πιθανές αιτίες που εμφανίζονται. Τα έλκη στη γλώσσα μπορεί να σχετίζονται με το αυξημένο στρες, την κατανάλωση πικάντικων φαγητών ή την καταπόνηση του ανοσοποιητικού λόγω γρίπης ή κρυολογήματος.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr