Ανεξαρτήτως καιρικών συνηθών, το σώμα μας δουλεύει σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στους 36,6. Όταν βέβαια οι θερμοκρασίες είναι ακραίες, όπως το κατακαλόκαιρο ή όταν βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί η ιδανική θερμοκρασία σώματος.
Το σώμα καταπονείται πολύ από τη ζέστη και ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν τις σοβαρές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών. Δείτε ποιες είναι αυτές.
– Βρέφη και μικρά παιδιά: Αρχικά, τα παιδιά δεν έχουν έλεγχο του περιβάλλοντός τους όπως οι ενήλικες. Δεν ξέρουν, για παράδειγμα, να ανάψουν τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό εάν μείνουν μόνα τους σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο. Επίσης, τα παιδιά έχουν αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, άρα το σώμα τους παράγει μεγαλύτερα ποσά θερμότητας σε σύγκριση με έναν ενήλικα. Τέλος, η διαδικασία της εφίδρωσης δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά στις μικρές ηλικίες ώστε να δροσιστεί επαρκώς το σώμα.
– Άτομα με υπερβολικό βάρος, ηλικιωμένοι, κλινήρη άτομα, διαβητικοί, άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας: Το υπερβολικό βάρος (σε επίπεδο νοσηρής παχυσαρκίας), η προχωρημένη ηλικία και η μακρόχρονη ακινησία αυξάνουν την ευαισθησία του ατόμου στη ζέστη. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με διαβήτη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η αφυδάτωση που αυτές συνεπάγονται μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Για τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι πιθανό να παρατηρηθεί επιδείνωση των συμπτωμάτων, καθώς όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος είναι ακόμη πιο δύσκολο να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα.
– Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε αντιισταμινικά, φάρμακα για την πίεση ή την καρδιά, διουρητικά, καθαρτικά, αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά της επιληψίας.
Πηγή: onmed.gr