Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στη διατροφή μας, καθώς αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Πολλοί όμως τους αποφεύγουν λόγω της συμβολής τους στην αύξηση του βάρους. Δεν είναι ωστόσο όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι και η παντελής αποχή από την κατανάλωσή τους δεν συνιστάται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Από ποιους υδατάνθρακες μπορούμε λοιπόν να πάρουμε ενέργεια αλλά όχι κιλά; Πρόκειται για το λεγόμενο «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αλλά βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του, καθώς «αντιστέκεται» στη διαδικασία της πέψης.
Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δηλαδή λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και γλυκά, ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα λευκών υδατανθράκων, οι περισσότερες από τις θερμίδες που παρέχουν αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.
Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο «προσπερνά» το λεπτό έντερο (όπου διασπώνται οι περισσότερες τροφές) και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ έντερο ώστε να μεταβολιστεί. Εκεί, ζυμώνεται και μετατρέπεται στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Η αργή διάσπασή του από τον οργανισμό, η μετατροπή του σε χρήσιμα λιπαρά οξέα και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που το ανθεκτικό άμυλο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.
Μπορούμε να «δημιουργήσουμε» το ανθεκτικό άμυλο σε τροφές που δεν το περιέχουν στη συνήθη μορφή που καταναλώνουμε. Έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του ρυζιού, των ζυμαρικών και της πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο εάν μετά το μαγείρεμα τα τοποθετήσουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.
Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, όπως:
Πηγή