Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Reuters: Η τιμωρία του Πούτιν -Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να αποκόψει τη Ρωσία από την παγκόσμια τεχνολογία

Βιομηχανική παραγωγή και τομείς υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο των αμερικανικών βλέψεων για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να της στερήσει μια τεράστια γκάμα προϊόντων χαμηλής και υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται από εμπορικές ηλεκτρονικές συσκευές και υπολογιστές μέχρι ημιαγωγούς και ανταλλακτικά αεροσκαφών», ανέφεραν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως σημειώνουν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο επεκτείνοντας τη λίστα των προϊόντων που χρειάζονται άδεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουν οι προμηθευτές να τα στείλουν στη Ρωσία και αρνούμενος στη συνέχεια την έγκριση των αδειών αυτών.

Τα μέτρα, των οποίων οι λεπτομέρειες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα, αποτελούν μέρος μιας σειράς κυρώσεων για τον έλεγχο των εξαγωγών. Τις κυρώσεις αυτές έχουν προετοιμάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να προκαλέσουν πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας, στοχεύοντας κάθε λογής προϊόντα, από λέιζερ μέχρι εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και ναυτιλιακά είδη.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν ανακοινώθηκαν την Τρίτη στο πλαίσιο των πρώτων κυρώσεων που αποκάλυψε ο Μπάιντεν για να «τιμωρήσει» τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή αναγνώρισε δύο αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες και ανέπτυξε στρατεύματα στις περιοχές για να «διατηρηθεί η ειρήνη».

Σε πρώτο πλάνο ο έλεγχος των εξαγωγών προς τη Ρωσία

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, «αν ο Πούτιν κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, θα κλιμακώσουμε κι εμείς τις κυρώσεις, χρησιμοποιώντας τόσο οικονομικές κυρώσεις όσο και ελέγχους των εξαγωγών, τους οποίους δεν έχουμε ακόμη αποκαλύψει».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Οι έλεγχοι των εξαγωγών είναι πραγματικά ισχυροί επειδή μιλάμε για κρίσιμα τεχνολογικά στοιχεία που χρειάζεται η Ρωσία για να διαφοροποιήσει την οικονομία της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πλήρως προετοιμασμένες μαζί με έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο ώστε να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών εάν συνεχιστεί η εισβολή».

Πάντως, ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εμπορίου, που επιβλέπει τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ, δεν απάντησαν σε σχόλια σχετικά με λεπτομέρειες για τους πιθανούς περιορισμούς.

Το πακέτο μέτρων, το οποίο βρισκόταν υπό επεξεργασία το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως να αλλάξει, θα μπορούσε να επιβληθεί ακόμα και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δεσμευτεί να απαλλάξουν τους Ρώσους καταναλωτές από το βάρος των κυρώσεων.

Ο στόχος των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών «είναι πραγματικά να υποβαθμιστεί η ικανότητα της Ρωσίας να έχει βιομηχανική παραγωγή σε δύο βασικούς τομείς», είπε ο Πίτερ Χάρελ, ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σε ομιλία του τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος τόνισε ότι η αμερικανική διοίκηση επικεντρώνεται στη βιομηχανική παραγωγή και στους τομείς υψηλής τεχνολογίας «παρά στον ρωσικό λαό».

Το παράδειγμα της Huawei – «εγχειρίδιο» για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να «χτυπήσει» τη Μόσχα με ένα ισχυρό σύνολο τραπεζικών κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές για αρκετές εβδομάδες, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Ενδεικτικά, το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει την απαγόρευση σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επεξεργάζονται συναλλαγές για λογαριασμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών.

Ωστόσο, μακράν το πιο σαρωτικό μέτρο που περιέχεται στο πακέτο ελέγχων εξαγωγών θα προσομοίαζε στους περιορισμούς που τέθηκαν στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies Co Ltd (HWT.UL) από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, θα διεύρυνε δραματικά το πεδίο εφαρμογής του λεγόμενου «Κανόνα για το Εξωτερικό Άμεσο Προϊόν» (FDPR), που απαιτεί από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν εργαλεία των ΗΠΑ για να κατασκευάσουν τεχνολογικά προϊόντα στο εξωτερικό να πάρουν άδεια από τις ΗΠΑ πριν τα στείλουν στη Ρωσία.

«Είναι εξαιρετικά καινοτόμα κίνηση και έχει τη δυνατότητα να γίνει πολύ πιο σημαντική από τους ελέγχους αποκλειστικά στις εξαγωγές αυτών των ειδών από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ από την Ουάσινγκτον, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου.

Οι προμηθευτές των ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να λάβουν άδειες -που προς το παρόν δεν απαιτούνται- για ορισμένα είδη με προορισμό τη Ρωσία, όπως τα ανταλλακτικά πολιτικών αεροσκαφών. Το αν η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμά της με παρόμοια μέτρα μένει να φανεί.

Στον «χορό των κυρώσεων» έναντι της Ρωσίας ο πλανήτης

Η Ιαπωνία δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες βιομηχανικές χώρες της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Αντίστοιχα, την Τρίτη ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον δύο μεγάλων ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων μελών της ρωσικής ελίτ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ως αρχική απάντηση στις κινήσεις του Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να τερματίσει τις επενδύσεις και το εμπόριο με τις δύο περιοχές, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις αρχικές κυρώσεις που στοχεύουν ρωσικές τράπεζες και δισεκατομμυριούχους.

«Πολιτική της άρνησης» στα προϊόντα που προορίζονται για στρατιωτική χρήση από τη Ρωσία

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προτείνονται στο πακέτο ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, οι αιτήσεις αδειών, με τη σειρά τους, θα έρχονται αντιμέτωπες με ένα αυστηρό πρότυπο ελέγχου «πολιτικής της άρνησης», που σημαίνει ότι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις θα εγκρίνονται από τη διοίκηση.

Επιπλέον, οι ρωσικές εταιρείες που λογίζονται ως οι τελικοί χρήστες υλικών με στρατιωτικό προορισμό βάσει των δεσμών τους με τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων μερικών κατασκευαστών αεροσκαφών, θα προστεθούν σε μια εμπορική «μαύρη λίστα» γνωστή ως «λίστα οντοτήτων». Αυτό θα διεύρυνε το πεδίο των ειδών που οι εταιρείες θα χρειάζονταν άδειες για να αποκτήσουν.

Τέλος, η Ουάσιγκτον θα επεκτείνει το εύρος των προϊόντων που θα χρειάζονταν έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν αποστέλλονται σε Ρώσους τελικούς χρήστες υλικών με στρατιωτικό προορισμό μέσω μιας ακόμη ευρύτερης εφαρμογής του κανόνα FDPR, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων αδειών των ΗΠΑ για όλα τα είδη που κατασκευάζονται στο εξωτερικό με αμερικανικά εργαλεία και προορίζονται για εταιρείες που υποστηρίζουν τον στρατό.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στη Ρωσία ήταν κάτω από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, και ήδη αντιμετωπίζουν πολλούς περιορισμούς. Ωστόσο, η χρήση του κανόνα FDPR θα διευρύνει δραματικά τον αντίκτυπο των περιορισμών που περιλαμβάνονται στο πακέτο.


Πηγή