Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Όταν τα παιδιά δεν σας ακούνε κάντε αυτό

Το πώς μιλάμε στα παιδιά μας παίζει ρόλο

Ο τρόπος που μιλάμε σε ένα μικρό παιδί επηρεάζει το αν μας ακούσει τελικά ή όχι. Όταν το μικρό παιδί σας δεν ακούει, δοκιμάστε να ψιθυρίσετε αντί να φωνάξετε. Ο ψίθυρος απαιτεί περισσότερη διανοητική προσπάθεια και αναγκάζει τα νήπια να εστιάσουν.

Όσο για εσάς; Εσείς θα νιώσετε καλύτερα επειδή δεν φωνάξατε και τα παιδιά θα συνεργαστούν μαζί σας, μιας και θα έχετε την προσοχή τους.

Σχετικά: «Το παιδί μου δεν με ακούει – Τι να κάνω;»

Όταν το παιδί ουρλιάζει και τρέχει πάνω-κάτω

Ας υποθέσουμε ότι το μικρό παιδί σας ουρλιάζει δυνατά και τρέχει πάνω-κάτω στο διάδρομο. Του ζητήσατε να έρθει στο τραπέζι για δείπνο, τρεις φορές και σας αγνόησε. Σίγουρα θυμώνετε και είστε έτοιμη να φωνάξετε. Όμως αντί να ανεβάσετε με θυμό τη φωνή σας, δοκιμάστε αυτό:

Καθήστε οκλαδόν, κάντε οπτική επαφή και ψιθυρίστε: «Εντάξει τίγρη, πάμε στο τραπέζι για να φάμε. Στοιχηματίζω ότι μπορώ να φτάσω εκεί πριν από εσένα».

Γιατί θα πιάσει αυτό το κόλπο; Γιατί με τη σύνδεση έρχεται και η συνεργασία. Ο ψίθυρος δημιουργεί έναν δεσμό και είναι ηρεμιστικός. Το μικρό παιδί σας νιώθει ότι έχει τον έλεγχο αντί να νιώθει ότι ελέγχεται. Έτσι αντί να δημιουργήσετε ένταση, δημιουργείτε μια παιχνιδιάρικη διάθεση.

Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να σας ακούσουν

  • Ψιθυρίστε τους και μην φωνάζετε
  • Κατεβείτε στο ύψος τους και μιλήστε τους χαμηλόφωνα και με ήρεμη φωνή
  • Τραβήξτε τους το ενδιαφέρον με την ήρεμη συμπεριφοράς σας
  • Αγκαλιάστε το και κάνετε μαζί ό,τι του ζητάτε
  • Μιλήστε τους παιχνιδιάρικα

Σημείωση: Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά όταν τους φωνάζετε και επιβάλετε να κάνουν κάτι. Επειδή η ήρεμη συμπεριφορά σας θα είναι κάτι που δεν περιμένουν, αυτό και μόνο αρκεί για να τους τραβήξετε την προσοχή.


Πηγή