Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Μαμά και δίαιτα: Μπορείς να χάσεις βάρος ενώ κοιμάσαι;

Ο καλύτερος συνδυασμός για την αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι στη μείωση ή και την αύξηση του σωματικού βάρους παίζουν ρόλο και άλλες καθημερινές συνήθειες όπως ο ύπνος και συνολικά ο τρόπος ζωής.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος το σωματικό βάρος;

Εάν συνηθίζεις να παρακολουθείς το βάρος σου, θα έχεις παρατηρήσει ότι το πρωί είναι πιο χαμηλό από ότι αργότερα μέσα την ημέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί προτιμούν να ζυγίζονται το πρωί, αν και αυτή η απόκλιση δεν είναι ενδεικτική της απώλειας λίπους αλλά μάλλον της απώλειας υγρών. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν καις θερμίδες ενώ κοιμάσαι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα τροφοδοτεί τις περίπλοκες μεταβολικές διεργασίες και παράλληλα χάνεις υγρά μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πάνω από το 80% της απώλειας βάρους οφείλεται σε απώλεια υγρών. Το πόσα γραμμάρια όμως χάνεις ακριβώς διαφέρει ανάλογα με τη σύσταση του σώματός σου και τον ρυθμό μεταβολισμού σου.

Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου

Αν και οι περισσότερες μέθοδοι για απώλεια βάρους επικεντρώνονται στη δίαιτα και τη γυμναστική, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα του σώματος να ρυθμίσει το βάρος του. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας στέρησης ύπνου και του υψηλού δείκτη μάζας σώματος.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες 67-99 ετών έδειξε ότι αυτοί που κοιμούνταν 5 ώρες ή και λιγότερο την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο τις τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία σε σχέση με αυτούς που κοιμόντουσαν 7-8 ώρες.

Οι συνήθειες ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες της πείνας

Η συσχέτιση ύπνου και σωματικού βάρους μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από το πώς η στέρηση ύπνου επιδρά στην παραγωγή των ορμονών ύπνου. Η λεπτίνη και η γκρελίνη είναι οι δύο ορμόνες που καθορίζουν το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας. Η λεπτίνη απελευθερώνεται από τα λιπώδη κύτταρα και καταστέλλει την όρεξη, ενώ η γκρελίνη απελευθερώνεται από το στομάχι και εντείνει το αίσθημα της πείνας.

Οι δύο αυτές ορμόνες δουλεύουν συνεργατικά και επιτρέπουν στον οργανισμό να καταλαβαίνει πότε χρειάζεται ενέργεια και πότε έχει καταναλώσει αρκετές θερμίδες. Αυτήν ακριβώς την ισορροπία και την συνεργασία μπορεί να διαταράξει η έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με έρευνες.

Μία μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν δώδεκα άντρες έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου μείωσε την κυκλοφορία της λεπτίνης κατά 18% και αύξησε την παραγωγή της γκρελίνης κατά 28%, οδηγώντας έτσι σε αύξηση στου αισθήματος της πείνας έως και κατά 23%. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η έλλειψη ύπνος αυξάνει τις λιγούρες για συγκεκριμένες τροφές όπως γλυκά και τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Με πληροφορίες από healthline.com


Πηγή