Η διατροφή που ακολουθεί η μέλλουσα μητέρα την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και την υγεία της εγκύου. Οι ειδικοί προτείνουν την ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα και τροφές με υψηλή διατροφική αξία. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία στη γλουτένη;
Αρχικά να πούμε ότι η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που δίνει στις τροφές δομή και υφή και περιλαμβάνεται στα περισσότερα προϊόντα από δημητριακά, το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αναπόφευκτα τα φαγητά και τα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή είναι το ψωμί, τα κράκερς, τα κέικ και ό,τι άλλο περιέχει για παράδειγμα αλεύρι. Η γλουτένη υπάρχει και σε ροφήματα όπως η μπύρα, σε dressing για σαλάτες, σούπες κτλ.
Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη μπορείς μακροπρόθεσμα να καταστρέψει την επένδυση του λεπτού εντέρου και να εμφανιστούν συμπτώματα όπως η διάρροια, η κόπωση και ο πόνος στις αρθρώσεις. Η αλλεργία στο σιτάρι, η οποία είναι μία άλλη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη, ενδέχεται να προκαλέσει όχι μόνο εντερικά προβλήματα, αλλά και συμπτώματα αλλεργίας όπως κνησμό, ρινική συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή. Τη γλουτένη πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα άτομα με ερπητοειδή δερματίτιδα.
Είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη ασφαλής για την έγκυο;
Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη, αλλά μόνο αν υπάρχει λόγος. Οι γυναίκες που έχουν κοιλιοκάκη ή για οποιονδήποτε άλλο ιατρικό λόγο δεν πρέπει να τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι σημαντικό να ακολουθήσουν μία αντίστοιχη διατροφή κατά την κύηση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, για τις έγκυες που έχουν κοιλιολάκη και αποφεύγουν τη γλουτένη, μειώνονται οι πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί με γενετικές ανωμαλίες στην καρδιά ή το ουροποιητικό σύστημα. Γενικά, οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη και ακολουθούν μία διαατροφή χωρίς γλουτένη είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα αναιμίας, οστεοπόρωσης, γονιμότητας σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν μία κανονική διατροφή χωρίς περιορισμούς.
Τι να προσέξετε
Το σημαντικό ακόμα και αν ακολουθείτε μία διατροφή χωρίς γλουτένη είναι να προσλαμβάνετε σε επάρκεια τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη. Επίσης, οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, ενώ τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη Β.
Μπορεί η δυσανεξία στη γλουτένη να εμφανιστεί την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάποιες έρευνες, περιορισμένες σε αριθμό, έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ εγκυμοσύνης και δυσανεξίας στη γλουτένη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η έγκυος θα έχει κάποιο πρόβλημα με την γλουτένη οπωσδήποτε. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Αυτά είναι: διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετός, έντονο φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, έντονη κόπωση και πονοκέφαλοι, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αναιμία, φαγούρα στο δέρμα ή κοκκινίλες, άφθες στο στόμα.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι να τρώτε στην εγκυμοσύνη
Αποκλείοντας τις τροφές με γλουτένη από τη διατροφή σας, σημαίνει ότι αυτόματα αποκλείεται από τη διατροφή σας και τροφές που είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β -μεταξύ των οποίων και το φολικό οξύ- , φυτικών ινών και μετάλλων. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τροφές χωρίς γλουτένη που προσφέρουν τα θρεπτικά αυτά συστατικά και μπορεί άφοβα να εντάξετε στη διατροφή σας.
Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ:
- Σπανάκι
- Λευκό ρύζι
- Σπαράγγια
- Αβοκάντο
- Φασόλια
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο:
- Κόκκινο κρέας
- Ρεβίθια
- Μαύρα φασόλια
- Σπανάκι
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:
- Όσπρια
- Καστανό ρύζι
- Ξηροί καρποί
- Φρούτα και λαχανικά
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:
- Γιαούρτι
- Γάλα ή γάλα σόγιας
- Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο
- Χοιρινό κρέας
- Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
- Γιαούρτι
- Φασόλια
- Ξηροί καρποί και σπόροι
Με πληροφορίες από whattoexpect.com
Πηγή