Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Το γνωστό "Σύνδρομο της άδειας φωλιάς" και πώς να προετοιμαστείτε γι' αυτό

Αφήστε το παιδί σας να μεγαλώσει!

Καθώς τα παιδιά προχωρούν στο σχολείο ή μπαίνουν στο κολέγιο, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του παιδιού που μεγαλώνει, και τους φοβίζει το λεγόμενο «Σύνδρομο της άδειας φωλιάς». Ο γονέας έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με τον επερχόμενο απογαλακτισμό του παιδιού του.

Αυτή η έννοια της «άδειας φωλιάς» μπορεί να δημιουργήσει επίπεδα άγχους για τα οποία οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν προετοιμαστεί, σε μια ένταση που δεν περίμεναν. Πολλοί γονείς βιώνουν συναισθήματα πένθους και απώλειας.

Όταν έρθει η ώρα, είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει πράξη η διακοπή της σχέσης γονέα-παιδιού, ώστε να ξεκινήσει η εδραίωση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας του παιδιού.

Πώς να αφήσετε το παιδί σας να ανοίξει τα δικά του φτερά;

Φωτογραφία από τον χρήστη Andre Furtado στο Pexels

Δεν υπάρχει ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε στα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού σας.

Κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετική ανατροφή και κάθε γονέας θα κάνει το καλύτερο δυνατό με βάση τη γνώση, την εμπειρία και τα διαθέσιμα εργαλεία ανατροφής.

Οι παρακάτω βασικές συμβουλές αποτελούν σημαντική αρωγή για να βοηθηθούν οι γονείς καθώς περνούν από τη δύσκολη μετάβαση της αποχώρησης όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Το να ξεκινήσετε νωρίς θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια καλή βάση πάνω στην οποία θα μπορείτε να χτίσετε ασφαλές πλαίσια σε κάθε κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού σας.

  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των αναγκών του παιδιού σας και των δικών σας.
  • Θέστε όρια στον εαυτό σας.
  • Εξασκηθείτε δίνοντας χώρο στο παιδί σας να μεγαλώσει.
  • Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να κατακτήσει μόνο του τις επιτυχίες, καθώς και τις αποτυχίες του, προκειμένου να μάθει από τα λάθη του.
  • Εμπιστευτείτε ότι οι αξίες που έχετε ενσταλάξει θα σας ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους.
  • Αναγνωρίστε ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορείτε ως γονιός και ότι η πρακτική φάση της ανατροφής των παιδιών σας κάποια στιγμή ολοκληρώνεται.
  • Αντιμετωπίστε τη διαδικασία αποχώρησης ως μεταβατική απώλεια και θρηνήστε ανάλογα.
  • Επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή που ειδικεύεται σε θέματα οικογένειας, εάν είναι απαραίτητο.
  • Καθώς το παιδί σας ωριμάζει, οικοδομήστε μια νέα σχέση μαζί του που αφορά λιγότερο την εξάρτηση και περισσότερο τον αμοιβαίο σεβασμό, τον θαυμασμό και τη γιορτή ενός ικανού νεαρού ενήλικα.

Αναπτύξτε κοινωνικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αυτοφροντίδας για να αποσπάσετε την προσοχή σας από τη δια βίου εστίαση της ανατροφής των παιδιών σας.


Πηγή