Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Συμπλήρωμα γάλακτος στο μαιευτήριο: Εσείς γνωρίζετε ότι πρέπει να υπογράψετε;

Ο θηλασμός στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Τα νοσοκομεία/ μαιευτήρια έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της μητέρας για την έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά τη γέννηση και όλες οι μητέρες πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάσουν.

Η πλέον κατάλληλη τροφή για ένα νεογέννητο είναι το μητρικό γάλα και δεν πρέπει να χορηγούνται οποιαδήποτε άλλα υγρά εκτός αν συντρέχει ειδικός ιατρικός λόγος.

Τι προβλέπεται;

Photo by Timothy Meinberg on Unsplash

Η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των Δημόσιων, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών της χώρας και λοιπών Νοσοκομείων, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Γνωρίζοντας η μητέρα τα δικαιώματά της, τα δικά της και του μωρού της, μπορεί να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να γίνει σεβαστή η επιθυμία της για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό αλλά και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία οι φορείς .

Μπορείτε να βρείτε την εγκύκλιο που υπενθυμίζει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, εδώ (ΑΔΑ: 6ΒΝΙ465ΦΥΟ-9ΕΞ)

Λόγοι που υπαγορεύουν τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος:

  • Προωρότητα (και αδυναμία χορήγησης μητρικού γάλακτος)
  • Σοβαρή νεογνική υπογλυκαιμία
  • Διαταραχή του μεταβολισμού
  • Νεογνό με σημαντική αφυδάτωση
  • Σοβαρή ασθένεια της μητέρας
  • Λήψη φαρμάκων της μητέρας
  • Μητέρα θετική για HIV

Η προωρότητα του βρέφους αποτελεί λόγο ώστε να χορηγηθεί υποκατάστατο μητρικού γάλακτος εφόσον η μητέρα δεν έχει επαρκή παραγωγή γάλακτος.

Επί το πλείστον των περιπτώσεων, όταν δεν έχει υποκινηθεί η διαδικασία του θηλασμού με μηχανικά μέσα (χρήση θηλάστρου) ή τεχνικές άμελξης (άμελξη με το χέρι) η παραγωγή υπολείπεται. Κάπου εδώ συναντάμε το ρόλου ενός επαγγελματία υγείας/μιας συμβούλου θηλασμού, όπου και καθοδηγεί τη μητέρα για το πώς πρέπει να ενεργήσει.

Το μητρικό γάλα από μητέρα που νοσεί από κορωνοϊό να τονίσουμε πως είναι κατάλληλο και περιέχει αντισώματα για το βρέφος.

Οι μητέρες που θηλάζουν και νοσούν θα πρέπει να ενημερώνονται ότι τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν σημαντικά των πιθανών κινδύνων μετάδοσης.

Τέλος σε περιπτώσεις που το βρέφος διαγνώσκεται με γαλακτοζαιμία(ανευρίσκεται με την εξέταση αίματος που γίνεται σε όλα τα βρέφη), είναι μια περίπτωση που ο θηλασμός πρέπει να διακοπεί.

Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι μέλλουσες μητέρες ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται υποκατάστατο μητρικού γάλακτος χωρίς την άδειά τους και χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που θα πρέπει να είναι σοβαρά τεκμηριωμένοι.

Βιβλιογραφία/ Πηγές:

WHO Breastfeeding and COVID 19
https://www.moh.gov.gr  – ΑΔΑ: 6ΒΝΙ465ΦΥΟ-9ΕΞ 
https://eody.gov.gr/entipo-ypokatastato-mitrikoy-galaktos-gr/ 

Πολύζου Παρασκευή
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού


Πηγή